sâmbătă, 24 decembrie 2011

Urările ursului














13 comentarii:

  1. am vaz zilele astea pe la tv,ca prin bucuresti un astfel de urs a fost impuscat in picior de catre un individ:)))

    RăspundețiȘtergere
  2. Serios? :) România nu o să înceteze niciodată să aibă surprize pentru mine.
    Deși tre să fii diliu rău să confunzi un urs din ăsta cu unul adevărat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu cred ca a tras in el din cauza confuziei,ci pt ca omul o fi fost enervat la culme de agitatia-cersetorie,oricum gestul "vanatorului" nu a fost unul adecvat,dar nici cel al "colindatorilor". Sincer nici pe mine nu ma incanta deloc acest tip de cersetorie care cica e de fapt pastrarea datinilor si obiceiurilor traditionale .

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe mine nu mă deranjează deloc, mie chiar îmi face plăcere să-i văd atunci când sunt organizați ca lumea și se vede că și-au pregătit cât de cât reprezentația. Pe cei de azi, cel puțin, mi-a plăcut mult să-i privesc.

    Nu cred că poți asocia colindatul cu cerșetoria. Nu în toate cazurile, cel puțin. Ăia de pe autobuz...ăia da, cerșesc. Dar cu restul nu prea am treabă.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru mine acest ritual e cum il descrie Tudor Gheorghe in cantecul "Danseaza ursul romanesc " http://www.youtube.com/watch?v=puhHfs8_nVs ,dar sa zicem ca cei in costume(nu doar de urs) si bine organizati (nu doar repertoriul ci si locatia) ,sunt placuti pentru mine,desi am specificat sentimentul meu fata de acest ritual,dar taraboiul de printre blocuri cu oameni flamanzi de bani,din punctul meu de vedere, lasa de dorit .

    RăspundețiȘtergere
  6. aaaaa si am uitat sa specific,acest obicei cu dansul ursului se face de anul nou,nu de craciun:).

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, m-am documentat și eu mai devreme și am aflat că se face de Anul Nou. Dar pe-aici, pe la Zalău, din câte îmi amintesc, de fiecare dată vin de Crăciun oamenii :) N-aș putea să-ți spun de ce.

    RăspundețiȘtergere
  8. probabil ca asa'i traditia, daca imi permiteti sa intervin.. ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Deja și-or făcut ei o tradiție din chestia asta, oricum :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Oricum, ca si reportaj foto e foarte reusit! E o realitate, ca vrem sau nu s-o avem intre blocuri, ca e la timp sau la netimp, ca e traditie sau nu. E una din fetele actuale ale Romaniei. Eu am ceva mai multi ani si tot tin minte ca mereu erau si grupuri de genul asta. Unii mai cu ursul, altii doar cu masti, altii doar cu costume. Dintre toti pe care i-am vazut, acestia cred ca sunt cei mai "seriosi" cu ursul, de fapt cu mai multi ursi, si bine "imbracati" in personaje. Ca de obicei sunt cu cate un urs rapciugos si vai de el, si fac doar galagie cu ochii spre ferestrele de la etaj...

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, ăștia îs cei mai bine puși la punct, din toate punctele de vedere, pe care i-am văzut și eu vreodată. De multe ori veneau băuți (nu era greu să-ți dai seama de asta, chiar și stând la etaj și uitându-te la ei), dar ăștia erau foarte ok. Organizați bine, cu urși arătând ca lumea, ”coregrafie” bine calculată... faini or fost.

    RăspundețiȘtergere
  12. Un bucureştean a împuşcat anul trecut un "urs" din Botoşani. A declarat ulterior că a crezut că e urs adevărat. Dacă era sub Tâmpa la vreun duel cu pisoale poate că-l credeam, însă în mijlocul Bucureştiului, mă tem că nu. Sper să-l închidă.

    "Aşa-i tradiţia" trebuie să aibă o explicaţie. Întotdeauna are. Nu e "aşa" doar aşa, degeaba.

    RăspundețiȘtergere
  13. Bucureștiul nu o să înceteze niciodată să mă sperie.

    ”Așa-i tradiția” pentru că cineva, cândva, a început-o. Așa-s toate tradițiile, până la urmă. Cineva a dat startul, altcineva le-a adoptat, până când s-au trezit că tot universul face chestiile alea.

    RăspundețiȘtergere