:)) Cred că ar fi foarte ciudat. Oricum era puțin dubioasă faza, greu te obișnuiai cu priveliștea. Apăi dacă în fiecare zi ar băga câte-o altă culoare, cred că ar fi și mai ciudat. Dar mai fusese, parcă, un proiect de genul ăsta, în care se coloraseră apele din București în mai multe culori. Nu mai țin minte contextul.
Am găsit ceva. Îmi amintesc faza de atunci. Ce să zic, roșu arată cum arată, albastru iară merge cât de cât (deși zici că-i spirt), dar verdele e sinistru de-a dreptul. Zici că e invazie de mătasea-broaștei, sau de alge, ca la mare.
Tocmai ce am citit cometariile de pe blogul respectiv si observ cata indiganre exista in oameni pentru orice,dar in special mai ales fata de culori,care in viziunea lor toate sant oribile(rosul ii indruma cu gandul la moarte,verdele,galbenul,visiniu,...sant ingrozitoare,...etc).Daca erau gri sau negre cred ca se asortau perfect cu starea trista a lor si erau incantati-incruntati in tristetea care le macina sufletele.Se pare ca prea putin se stie bucura lumea in ziua de azi si mult prea usor asociaza mai totul inspre ceva sinistru,neplacut,neadecvat,trist,urat,etc....Lasa ca blocurile gri si oamenii incruntati de pe strada cu privirea-n pamant,incapabil sa-si curete mintea si sa gandeasca sanatos,care daca te vad zambind se incrunta si mai tare si te privesc taios,...astea lucruri sant minunate:D.....AAAA si sa nu uit cica sant cativa revoltati pe cei dinadministratie:)))),bine ca pentru toate celelalte lucruri-drumuri proaste,cladiri dezafectate care cad pe oameni,gramezi de gunoaie,etc.-nu se revolta mai nimeni:)))
Sincer, mie faza de la Ziua Hemofiliei mi-a plăcut, avea un scop și un mesaj. Dincolo de asta, colorarea tuturor apelor în curcubeu nu mă încântă. Adică am văzut-o ca pe un alt proiect făcut să strice bani. Bine, până la urmă m-a lăsat rece faza, pentru că nu e orașul meu și, dacă e până acolo, nici măcar n-am văzut live treaba aia. Bucureștiul îmi pare oricum un oraș foarte rece și foarte trist, pe care nu o să-l colorezi și nici nu o să-l înviorezi prin colorarea unor fântâni. Spun „îmi pare” pentru că nu am stat niciodată mai mult de câteva zile acolo, ca să-mi permit să dau un verdict. Dar, în calitate de om care și-a petrecut toată viața la Zalău și la Cluj (care, deși îs mult mai mici, îs și mult mai curate și mai pline de oameni buni și CALMI, față de Capitala în care la fiecare doi pași te lovești de câte-un isteric), pot să remarc o diferență uriașă între cum e la ei și cum e la noi.
Nu zic ca nu exista diferenta,nu aici vroiam sa bat,pe mine ma uimeste mereu indignarea oamenilor pt orice.S-au colorat fanatanile atunci si dupa cum am observat in articolele de la vremea aceea si in explicatiile celor "vinovati" ,se pare ca scopul lor a fost de a scoate lumea din banalul pe care-l traieste zilnic.S-au cheltuit bani?Bani(publici) se arunca zilnic pe fereastra inimaginabil de multi,pe interese personale.Nu zic sa se faca treaba asta zilnic,dar e aiurea cat de usor se indigneaza lumea pt lucruri marunte si ia atitudine,iar pt ce trebuie cu adevarat,baga coada intre picioare.Fac o mica oarecare abataere de la subiect-Aseara am vaz la un post local din Cluj,o stire referitoare la rebilitarea parcului central,si prezentarea a fost oarecum sumbra,ca vezi doamne e santier,nu ai unde sa te plimbi si sa te recreezi in zona centrala tocmai acum in anotimpul asta frumos,ca nu au oamenii unde sa alerge,prostii dinastea.Nici un cuvant despre ce bine va fi cand se va termina reabilitarea si vom avea un parc decent,de care ne vom putea bucura toti pe timp indelungat.Cu parere de rau spun ca starea de spirit creata de perioada comunista si de imediat cea premergatoare comunismului(cea a comunismodemocratiei) e in multa lume din aceasta tara....in fine si fantana cu spuma o fo o tragedie pt tara,iar faptasul e cautat in toata tara si chiar in strainatate pt perturbare ordinii publice:)))=)))
Da, e drept că există mereu tendința asta de a arăta partea urâtă a lucrurilor, dar asta din simplul motiv că asta se vinde. Uită-te la știrile sângeroase pe care le dă PRO TV-ul de la ora 5. Uită-te câte posturi de televiziune s-au luat după model și difuzează știri de genul ălora în prime time!! Antena 1 ar fi un exemplu bun.
Asta se vinde, din păcate. Dacă nu e de rău, nu prea atrage lumea. Și dacă nu atrage lumea, nu vine pâinea. Asta e, suntem un neam de sumbrii :) Pe de altă parte, e bine că avem scepticism în noi (presa, în special), pentru că altfel și-ar lua-o în cap cei de la putere și ar face tot ce vor, pentru că și așa ar zice că nu comentează nimeni. Nu că acuma ar fi diferit tare.
Da, păi la români dacă ceva-i colorat, atunci tre să fie autoamt mai bun decât altceva necolorat. De exemplu în centrul Clujului avem acum o fântână ca şi aia din Sibiu, da pentru că e vorba de-un oraş mai mare decât Sibiul, a noastră e colorată. Şi nu aşa aiurea, ci se mai şi schimbă culorile în timp. Asta mi-a zis o prietenă unguroaică.
Am văzut şi la franceji faza cu fântâna colorată. La Versailles. Au băgat ceva colorant roşu cu aromă de grenadine în fântână ca să miroasă frumos. Evident că aproape toţi copii gustau apa din fântâna arteziană.
Ioana. Şi în Cluj e plin deja de isterici. Uită-te numa la ei cum claxonează. Iar în Zalău îşi lasă foarte senini maşina în drum unde-i mai îngustă strada (centura ocolitoare) de parcă şi-ar lăsa căruţa în faţa birtului din ceva sat pustiu.
De fapt mie mi-a venit anul trecut ideea cu fântâna cu spumă numai că nu mi-am ţinut gura şi-am zis de ea prin birturi la oameni. Normal că n-am apucat s-o pun în practică şi-a pus-o altul. Totuşi m-am amuzat când am văzut, deşi am fost cam dezamăgit pentru că mă aşteptam să fie mult mai spectaculos şi să se inunde toată strada Eroilor cu bulbuci. Mă gândisem la fântăna aia mare de lângă lupoaică, nu la jacuzzi-ul de lângă fast-food.
Fântâna din centru e chiar ok, cu muzici și cu toate. Bine, are un orar de funcționare de te doare capul, am stat o dată acolo de-am îmbătrânit așteptând luminițe și muzicuțe.
Crezi că la noi ar fi alt efect dacă ar pune arome dulci în apă? S-ar băga, poate, și oamenii mari să guste, nu doar cei mici. Oricum, foarte tare faza :)
Daaa, e plin de isterici și de săriți peste tot, dar în București e crescătoria mai mare. Pe-aici e mai ok, prin comparație cel puțin. La Zalău, ca și oriunde altundeva, se mai găsește câte unul sau altul să-și arunce mașina de-a-m boulea și s-o uite acolo. Am observat. Dar asta e în fiecare oraș. Și Zalăul, fiind micuț de tot, are avantajul de-a avea o densitate de idioți chiar acceptabilă.
Eu nu am văzut faza, am citit doar în presă de ea, și am văzut și ceva poze. :) Îți dai seama ce ar fi dacă ar pune cineva detergent în fântâna de la Avram Iancu? Cred că ar și opri ăști fântânile arteziene din tot orașul :))
Nu aia, cea din Unirii. Cea muzicală e ok şi în ton cu kitschul din preajmă (Avram Iancu şi Catedrala Ortodoxă).
În aia din Avram Iancu nu aş avea tupeu să încerc figura aia nici beat. Şi nu detergent, ci spumant de baie. Cred că aia au greşit de fapt de n-a făcut spumă jacuzzi-ul de lângă fast food. Ok, acum mi-am bătut gura, dacă vede careva şi pune în aplicare sigur o să se reverse afară din fântână bulbuci.
Bine, de principiu nu pare tare ok pusul de detergent/gel de duș/spumă de baie în fântâni :) Așa, să avem subiect de hlizeală, e foarte tare, dar n-aș face treaba asta nici moartă.
Cea din unirii e ok,care vrea careva sa vada apa fara culoare merge ziua si doar spre seara se aprind luminile si se coloreaza:),plus ca,acum cat e cald, sant o gramada de copii care se joaca acolo si se distreaza chiar bine.Uite cate discutii pe tema unei apei din fantanile arteziene(colorata sau cu spuma),exact despre asta ziceam,la toate santem buni,dar cand e vorba sa facem ceva cu adevarat,ne tragem pe cur.
nuu,nu asta e idea:),dar asa ne pricepem la toate,numai la ce trebe nu:D....si asa ca o idee moarta daca ai fi,nu cred ca ai fi in stare sa faci asa ceva:))=))
Cred că ideea cu bulbucii în fântâni e bună doar într-un anumit context, cum e de exemplu cel cu Ziua Hemofiliei. Deşi dacă aş suferi de hemofilie nu mi s-ar părea foarte amuzant. So, what's it gonna be? Aniversarea a 4811 ani de la descoperirii săpunului?
Artă, neartă, ăștia tot la vandalism o încadrează :) Dar, într-adevăr, îi foarte tare tunată statuia aia! :) Cum să-ți treacă prin minte să îi faci și pe Superman, și pe Moș Crăciu, și pe Ronald McDonald în aceeași statuie? :))
Eu cred ca trebuie sa gandesti liber,sau cat mai liber.Referitor la street art Bansky este unul dintre cei mai buni si v-as recomanda filmul "Exit Through The Gift Shop".
Am filmul scos pe calculator de vreo două luni, numa nu m-am uitat la el. Am citit o cronică foarte faină despre el, scrisă de un coleg de la ArtAct, și am zis că musai tre să-l văd, dar am tot amânat.
Artă stradală, vandalism, cam tot aia. În principiu se lasă cu alterarea proprietăţii publice prin vopsire, spumare, gravare, cioplire, etc. Şi inscripţiile cu Ion + Măria ar putea fi artă dar de obicei sunt doar vandalism.
Păcat că nu l-a făcut şi Donald Trump sau pe Warren Buffet printre soldaţii ăia eroi ai socialismului.
Oamenii care-și scrijelesc numele pe toate gardurile îs mai tâmpiți decât toate vandalismele la un loc. În România, din câte am observat, cetățile din Moldova sunt altare pentru idioți din ăia.
Haha, și pe ei doi în cine să-i fi transformat prin desene?
Da, cam tot aia. E tot muzică, doar alt gen. Eu chiar nu înţeleg ce aveţi cu manelele. Nu e ca şi cum n-ar fi cerere pentru ele. Atâta timp cât există cerere înseamnă că cineva le şi ascultă.
Plus că nu-i bună comparaţia ta. Arta stradală presupune de multe ori vandalism pentru că o faci pe proprietatea altcuiva sau modifici nişte ziduri/faţade fără să ţii cont de reglementările urbanistice. Dacă o faci pe-un zid din curtea ta nu mai e vandalism dar nu mai e nici artă stradală pentru că nu mai e pe stradă ci în curtea ta.
Şi apropo de modificat faţade, foarte multe chestii din Cluj se pot considera vandalisme. De exemplu multe dintre firmele si reclamele hiper-colorate, panourile notarilor, etc. care se potrivesc cu faţadele precum nuca în perete. De exemplu o vacă de notăriţă şi-a pus un panou imens (gen 1x0,5 m) în gangul ăla ce dă din Piaţa Unirii către Biserica Bob. Cel cu afişele cu afişierul cu cinematografele. Vis-a-vis ceva salon de infrumuseţare are altă firmă oribilă, dar ceva mai mică. Nu mai fotografiez mai nimic gangul ala din cauza firmelor astora idioate. Dacă le-aş da foc probabil ar fi catalogat ca un act de vandalism, însă părerea mea este că simpla lor prezenţă acolo, în spaţiul public e un act de vandalism împotriva centrului istoric al oraşului.
Bun,de acord,e tot muzica,dar nu e cam tot aia.Arta stradala e tot arta,la fel cum si vandalismul e vandalism si in casa unde nu e vazut de nimeni.Arta si vandalism sant doua paralele.Am ceva cu manelele pt ca nu-mi plac,exact cum ai tu de exemplu cu unele firme,reclame,panouri din oras:).E vreo problema ca imi exprim parerea contra pe care o am legat de manele?Si reclamele,firmele,panourile,etc. se cer,deci....,dar bineinteles comparatia mea nu va fi buna:)))
.....poate am un gard din zidarie si-l "vandalizez" la strada sa fie vazut de toti,sau pur si simplu zidul de la casa,sau nu am gard la curte:)))),sau poate e de acord persoana respectiva sa fac ceva pe zidul lui,sau etc.....nu toate genurile de arta sant agreate si acceptate si aprobate de toata lumea,daca s-ar face un desen cu isus pe cruce,iar jos in fata lui pe maria facand dragoste cu iuda,si sa fie impecabil de bine realizat,unii ar aprecia altii nu si ar zice ca e vandalism.Arta e arta,daca tie nu-ti place o cataloghezi drept ce vrei si cum vrei tu,dar tot arta ramane.
Iti respect parerea si opinia,eu inchei aceasta discutie.
Știi care e faza? În mod normal, pentru orice modificări ale unor clădiri care dau înspre stradă, și implicit afectează aspectul, ar trebui să ai aprobare. La cum arată orașul (nu doar Clujul, vorbesc la modul general), eu zic că mulți ori au pile, ori nu îi vede nimeni când își pun firme și bannere și alte alea pe pereți.
Bogdan, depinde. Mai nou, așa cum povesteam și la o postare mai veche de pe blog, a ajuns ca orice chestie neînțeleasă să fie catalogată drept artă. Dădeam exemplul, și-l dau și acum, al dobitocului care a legat un câine într-un muzeu și l-a ținut să moară de foame și de sete. Cruzimii și idioțeniei lui i-a spus artă. Eu, una, nu sunt de acord că orice căcat pe băț, pe care clar nimeni nu îl înțelege, să îl catalogăm drept artă. De fapt, mie nu-mi place cuvântul „artă”, pentru că e folosit atâta de idiot... foarte mulți dintre cei care își spun „artiști” îs niște ratați care creează lucrări de toată coma. Cuvântul „artă” îmi pare că e folosit, de multe ori, ca definiție pentru niște prostii.
P.S.: Bogdan, nu lua personal ce spune Gelu (Anonim), te rog. Îs doar niște discuții în contradictoriu, nu s-o jignit nimeni cu nimeni, nu te supăra doar pentru că nu vă coincid ideile :)
Nu m-am suparat deloc,iar de jignit cred cu siguranta ca tanti aia notar facuta vaca s-ar simti jignita:))).Pur si simplu nu mai am chef sa comentez, pt ca o luam pe aratura si pierdem total subiectul de la care am pornit(apa colorata,arta stradala si am ajuns la panouri si reclame).Stiu ca trebuie aprobari,iar mai ales aici la noi iti trebuie multe cacaturi,ca doar e tara hartoagelor.Admit ca sant multe prostii agatate peste tot fara pic de bun gust,o sa fie mereu asa ceva,admit ca maneaua e muzica,pt ca e,chiar daca nu-mi place.Eu doar vroaim sa se faca inteles faptul ca exista arta stradala,sau o chestie facuta in domeniul public care incanta privirea.Ca unora nu le place si nu vor sa o accepte,treaba lor,dar ea exista.Asa ca un apropo la cacatul pe bat neinteles de nimeni si adoptat drept arta,daca se ajunge la un moment dat sa-l inteleaga careva,oare tot cacat pe bat va fi?Cate cacaturi le ignoram ca nu le intelegem,iar can ajungem sa le stim taina toate capata sens (bine aici nu ma refer la mutilarea naturii,a animalelor,la provocare de suferinta,etc):))=)))).Mie-mi place sa vad lucrurile din cat mai multe perspective,nu ma supar la astfel de discutii,dar imi place sa intorc,sa sucesc,sa detaliez,sa dau exemple din mai multe puncte de vedere,nu doar dintr-unul.Cum sa zic,pt unu o minge e un obiect de joaca,pt altul e o arma(iti da cu ea peste fata),pt altul poate fi un prieten bun(desenezi 2ochi si-o fata pe ea),pt altul poate fi un glob,altul o taie in doua si face 2 sepci de guma,.....
Amu chiar m-am saturat,cel mai bine iesit toti la o bere si aberam si discutam si dezbatem pana ni se impleticesc vorbele:))).
> orice chestie neînțeleasă să fie catalogată drept artă
Îmi pare rău, însă fără o explicaţie fantezistă care jigneşte inteligenţa cititorului, scrisă cu complicitatea unui aşa-zis critic, chestia ta neînţeleasă nu este artă. Nu e artă nimic ce n-a fost validat drept artă de către curatori, critici, colecţionari, public.
Dacă vrei o carte sinceră despre artă, iţi recomand asta.
Da, există artă stradală dar am argumentat că e adesea asociată cu vandalismul sau presupune într-o oarecare măsură vandalism, chiar dacă te bucuri de ea. Ca şi în cazul statuii bulgăreşti. Unii s-au bucurat, însă reprezentanţilor partidului socialist nu li s-a părut deloc amuzant. Cu "artă stradală, vandalism, cam tot aia" asta voiam să spun de fapt.
De fapt îmi face plăcere să discut cu oameni ca voi în locul unor infatuaţi ce-şi dau importanţă şi se cred intelectuali.
Da, nici pe mine nu mă deranjează discuțiile astea :)
Bine, clar că una e să crezi tu că ești mega artist, și alta e să fii recunoscut ca atare. Dar e ciudat că sunt tone de siniștri de-ăștia care se cred artiști și aduc pe piață niște obiecte de nu doar că n-ai habar unde încep și unde se termină, dar nici măcar nu știi care le e scopul și de ce ai face așa ceva, și le spun artă.
Abstractul e una, iar prostiile inutile sunt alta.
Deşi e cam spre vârful piramidei ăleia (ar fi şi mai sus dacă ar fi mort), Damien Hirst şi arta lui îmi provoacă greaţă. Pot să-l tot recunoască galeriile şi colecţionarii drept artist şi poate să-i cumpere Charles Saatchi cu milioane de lire un rechin în formol, pe care nici măcar nu l-a prins el.
Tocmai l-am căutat pe nenea ăla și m-am îngrozit de lucrările lui. Iar la faza cu rechinul, am văzut că s-or înghesuit mai mulți să-i dea peste nas și să arate că un rechin și-o taxidermie pot să coste cu mult sub o avere.
Da, ai dreptate. Bănuiesc că alea îs operele care l-au făcut remarcat. De-acolo încolo, nici nu mai contează dacă se uită oamenii cu admirație sau dispreț :)
Your current aгticle featurеs established nесеsѕarу to me. It’ѕ extremely educatіonal and уou aге ceгtаinly еxtremely educаted in this field. Υou possess ορenеd ouг eуeѕ in order to numerοus thoughts abοut thіs topіc аlong ωith intгiquіng, nοtаble аnԁ stгong content. Here is my weblog ... Xanax
imi placeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !!
RăspundețiȘtergerenu stiu de ce ,are ceva special...
Mersii! :) E de la Ziua Hemofiliei de anul trecut, când or fost colorate toate apele din fântânile din Capitală în roșu.
RăspundețiȘtergereCe frumos. Măcel în castel.
RăspundețiȘtergereMăcel în tot orașul, că nicio părticică n-o scăpat necolorată.
RăspundețiȘtergeresuperb,ar putea sa le dea mereu cate po culoare :D
RăspundețiȘtergere:)) Cred că ar fi foarte ciudat. Oricum era puțin dubioasă faza, greu te obișnuiai cu priveliștea. Apăi dacă în fiecare zi ar băga câte-o altă culoare, cred că ar fi și mai ciudat. Dar mai fusese, parcă, un proiect de genul ăsta, în care se coloraseră apele din București în mai multe culori. Nu mai țin minte contextul.
RăspundețiȘtergereDa, a mai fost. Ceva artist ratat, ca de obicei.
RăspundețiȘtergerehttp://cristian-sutu.blogspot.com/2007/06/fantani-colorate-in-bucuresti.php
RăspundețiȘtergereAm găsit ceva. Îmi amintesc faza de atunci. Ce să zic, roșu arată cum arată, albastru iară merge cât de cât (deși zici că-i spirt), dar verdele e sinistru de-a dreptul. Zici că e invazie de mătasea-broaștei, sau de alge, ca la mare.
Tocmai ce am citit cometariile de pe blogul respectiv si observ cata indiganre exista in oameni pentru orice,dar in special mai ales fata de culori,care in viziunea lor toate sant oribile(rosul ii indruma cu gandul la moarte,verdele,galbenul,visiniu,...sant ingrozitoare,...etc).Daca erau gri sau negre cred ca se asortau perfect cu starea trista a lor si erau incantati-incruntati in tristetea care le macina sufletele.Se pare ca prea putin se stie bucura lumea in ziua de azi si mult prea usor asociaza mai totul inspre ceva sinistru,neplacut,neadecvat,trist,urat,etc....Lasa ca blocurile gri si oamenii incruntati de pe strada cu privirea-n pamant,incapabil sa-si curete mintea si sa gandeasca sanatos,care daca te vad zambind se incrunta si mai tare si te privesc taios,...astea lucruri sant minunate:D.....AAAA si sa nu uit cica sant cativa revoltati pe cei dinadministratie:)))),bine ca pentru toate celelalte lucruri-drumuri proaste,cladiri dezafectate care cad pe oameni,gramezi de gunoaie,etc.-nu se revolta mai nimeni:)))
RăspundețiȘtergereSincer, mie faza de la Ziua Hemofiliei mi-a plăcut, avea un scop și un mesaj. Dincolo de asta, colorarea tuturor apelor în curcubeu nu mă încântă. Adică am văzut-o ca pe un alt proiect făcut să strice bani. Bine, până la urmă m-a lăsat rece faza, pentru că nu e orașul meu și, dacă e până acolo, nici măcar n-am văzut live treaba aia.
RăspundețiȘtergereBucureștiul îmi pare oricum un oraș foarte rece și foarte trist, pe care nu o să-l colorezi și nici nu o să-l înviorezi prin colorarea unor fântâni. Spun „îmi pare” pentru că nu am stat niciodată mai mult de câteva zile acolo, ca să-mi permit să dau un verdict. Dar, în calitate de om care și-a petrecut toată viața la Zalău și la Cluj (care, deși îs mult mai mici, îs și mult mai curate și mai pline de oameni buni și CALMI, față de Capitala în care la fiecare doi pași te lovești de câte-un isteric), pot să remarc o diferență uriașă între cum e la ei și cum e la noi.
Nu zic ca nu exista diferenta,nu aici vroiam sa bat,pe mine ma uimeste mereu indignarea oamenilor pt orice.S-au colorat fanatanile atunci si dupa cum am observat in articolele de la vremea aceea si in explicatiile celor "vinovati" ,se pare ca scopul lor a fost de a scoate lumea din banalul pe care-l traieste zilnic.S-au cheltuit bani?Bani(publici) se arunca zilnic pe fereastra inimaginabil de multi,pe interese personale.Nu zic sa se faca treaba asta zilnic,dar e aiurea cat de usor se indigneaza lumea pt lucruri marunte si ia atitudine,iar pt ce trebuie cu adevarat,baga coada intre picioare.Fac o mica oarecare abataere de la subiect-Aseara am vaz la un post local din Cluj,o stire referitoare la rebilitarea parcului central,si prezentarea a fost oarecum sumbra,ca vezi doamne e santier,nu ai unde sa te plimbi si sa te recreezi in zona centrala tocmai acum in anotimpul asta frumos,ca nu au oamenii unde sa alerge,prostii dinastea.Nici un cuvant despre ce bine va fi cand se va termina reabilitarea si vom avea un parc decent,de care ne vom putea bucura toti pe timp indelungat.Cu parere de rau spun ca starea de spirit creata de perioada comunista si de imediat cea premergatoare comunismului(cea a comunismodemocratiei) e in multa lume din aceasta tara....in fine si fantana cu spuma o fo o tragedie pt tara,iar faptasul e cautat in toata tara si chiar in strainatate pt perturbare ordinii publice:)))=)))
RăspundețiȘtergereDa, e drept că există mereu tendința asta de a arăta partea urâtă a lucrurilor, dar asta din simplul motiv că asta se vinde. Uită-te la știrile sângeroase pe care le dă PRO TV-ul de la ora 5. Uită-te câte posturi de televiziune s-au luat după model și difuzează știri de genul ălora în prime time!! Antena 1 ar fi un exemplu bun.
RăspundețiȘtergereAsta se vinde, din păcate. Dacă nu e de rău, nu prea atrage lumea. Și dacă nu atrage lumea, nu vine pâinea. Asta e, suntem un neam de sumbrii :) Pe de altă parte, e bine că avem scepticism în noi (presa, în special), pentru că altfel și-ar lua-o în cap cei de la putere și ar face tot ce vor, pentru că și așa ar zice că nu comentează nimeni. Nu că acuma ar fi diferit tare.
Da, păi la români dacă ceva-i colorat, atunci tre să fie autoamt mai bun decât altceva necolorat. De exemplu în centrul Clujului avem acum o fântână ca şi aia din Sibiu, da pentru că e vorba de-un oraş mai mare decât Sibiul, a noastră e colorată. Şi nu aşa aiurea, ci se mai şi schimbă culorile în timp. Asta mi-a zis o prietenă unguroaică.
RăspundețiȘtergereAm văzut şi la franceji faza cu fântâna colorată. La Versailles. Au băgat ceva colorant roşu cu aromă de grenadine în fântână ca să miroasă frumos. Evident că aproape toţi copii gustau apa din fântâna arteziană.
Ioana. Şi în Cluj e plin deja de isterici. Uită-te numa la ei cum claxonează. Iar în Zalău îşi lasă foarte senini maşina în drum unde-i mai îngustă strada (centura ocolitoare) de parcă şi-ar lăsa căruţa în faţa birtului din ceva sat pustiu.
De fapt mie mi-a venit anul trecut ideea cu fântâna cu spumă numai că nu mi-am ţinut gura şi-am zis de ea prin birturi la oameni. Normal că n-am apucat s-o pun în practică şi-a pus-o altul. Totuşi m-am amuzat când am văzut, deşi am fost cam dezamăgit pentru că mă aşteptam să fie mult mai spectaculos şi să se inunde toată strada Eroilor cu bulbuci. Mă gândisem la fântăna aia mare de lângă lupoaică, nu la jacuzzi-ul de lângă fast-food.
Fântâna din centru e chiar ok, cu muzici și cu toate. Bine, are un orar de funcționare de te doare capul, am stat o dată acolo de-am îmbătrânit așteptând luminițe și muzicuțe.
RăspundețiȘtergereCrezi că la noi ar fi alt efect dacă ar pune arome dulci în apă? S-ar băga, poate, și oamenii mari să guste, nu doar cei mici. Oricum, foarte tare faza :)
Daaa, e plin de isterici și de săriți peste tot, dar în București e crescătoria mai mare. Pe-aici e mai ok, prin comparație cel puțin. La Zalău, ca și oriunde altundeva, se mai găsește câte unul sau altul să-și arunce mașina de-a-m boulea și s-o uite acolo. Am observat. Dar asta e în fiecare oraș. Și Zalăul, fiind micuț de tot, are avantajul de-a avea o densitate de idioți chiar acceptabilă.
Eu nu am văzut faza, am citit doar în presă de ea, și am văzut și ceva poze. :) Îți dai seama ce ar fi dacă ar pune cineva detergent în fântâna de la Avram Iancu? Cred că ar și opri ăști fântânile arteziene din tot orașul :))
Nu aia, cea din Unirii. Cea muzicală e ok şi în ton cu kitschul din preajmă (Avram Iancu şi Catedrala Ortodoxă).
RăspundețiȘtergereÎn aia din Avram Iancu nu aş avea tupeu să încerc figura aia nici beat. Şi nu detergent, ci spumant de baie. Cred că aia au greşit de fapt de n-a făcut spumă jacuzzi-ul de lângă fast food. Ok, acum mi-am bătut gura, dacă vede careva şi pune în aplicare sigur o să se reverse afară din fântână bulbuci.
Bine, de principiu nu pare tare ok pusul de detergent/gel de duș/spumă de baie în fântâni :) Așa, să avem subiect de hlizeală, e foarte tare, dar n-aș face treaba asta nici moartă.
RăspundețiȘtergereCea din unirii e ok,care vrea careva sa vada apa fara culoare merge ziua si doar spre seara se aprind luminile si se coloreaza:),plus ca,acum cat e cald, sant o gramada de copii care se joaca acolo si se distreaza chiar bine.Uite cate discutii pe tema unei apei din fantanile arteziene(colorata sau cu spuma),exact despre asta ziceam,la toate santem buni,dar cand e vorba sa facem ceva cu adevarat,ne tragem pe cur.
RăspundețiȘtergereAmu sper că nu sugerezi să mergem să colorăm sau să bulbucăm apele :))
RăspundețiȘtergerenuu,nu asta e idea:),dar asa ne pricepem la toate,numai la ce trebe nu:D....si asa ca o idee moarta daca ai fi,nu cred ca ai fi in stare sa faci asa ceva:))=))
RăspundețiȘtergereDa, și aia-i drept, fir-ar ele de exprimări ciudate! :))
RăspundețiȘtergereCred că ideea cu bulbucii în fântâni e bună doar într-un anumit context, cum e de exemplu cel cu Ziua Hemofiliei. Deşi dacă aş suferi de hemofilie nu mi s-ar părea foarte amuzant. So, what's it gonna be? Aniversarea a 4811 ani de la descoperirii săpunului?
RăspundețiȘtergeredescoperirea
RăspundețiȘtergereHaha, nici aniversarea săpunului n-ar găsi-o amuzantă prea multă lume. O tură cu orice troleu, la oră e vârf, îți va demonstra chestia asta.
RăspundețiȘtergerePfff... ai inceput si tu cu "culori", ca sa zic asa? Negru, rosu...
RăspundețiȘtergere:)) Da, așa s-o nimerit acuma...
RăspundețiȘtergereHa, uite. Faţă de prostia cu spuma sau culorile, asta chiar ar poate fi artă.
RăspundețiȘtergerehttp://www.dailymail.co.uk/news/article-2004814/Is-bird-Is-plane-No-Superman-friends-painted-Soviet-statue-Banksy-Bulgaria.html
Artă, neartă, ăștia tot la vandalism o încadrează :)
RăspundețiȘtergereDar, într-adevăr, îi foarte tare tunată statuia aia! :) Cum să-ți treacă prin minte să îi faci și pe Superman, și pe Moș Crăciu, și pe Ronald McDonald în aceeași statuie? :))
Eu cred ca trebuie sa gandesti liber,sau cat mai liber.Referitor la street art Bansky este unul dintre cei mai buni si v-as recomanda filmul "Exit Through The Gift Shop".
RăspundețiȘtergerescuze e Banksy:)))
RăspundețiȘtergereAm filmul scos pe calculator de vreo două luni, numa nu m-am uitat la el. Am citit o cronică foarte faină despre el, scrisă de un coleg de la ArtAct, și am zis că musai tre să-l văd, dar am tot amânat.
RăspundețiȘtergereArtă stradală, vandalism, cam tot aia. În principiu se lasă cu alterarea proprietăţii publice prin vopsire, spumare, gravare, cioplire, etc. Şi inscripţiile cu Ion + Măria ar putea fi artă dar de obicei sunt doar vandalism.
RăspundețiȘtergerePăcat că nu l-a făcut şi Donald Trump sau pe Warren Buffet printre soldaţii ăia eroi ai socialismului.
Oamenii care-și scrijelesc numele pe toate gardurile îs mai tâmpiți decât toate vandalismele la un loc. În România, din câte am observat, cetățile din Moldova sunt altare pentru idioți din ăia.
RăspundețiȘtergereHaha, și pe ei doi în cine să-i fi transformat prin desene?
"arta stradala,vandalism,cam tot aia" asta e un fel de manele,opera,cam tot aia?
RăspundețiȘtergereDa, cam tot aia. E tot muzică, doar alt gen. Eu chiar nu înţeleg ce aveţi cu manelele. Nu e ca şi cum n-ar fi cerere pentru ele. Atâta timp cât există cerere înseamnă că cineva le şi ascultă.
RăspundețiȘtergerePlus că nu-i bună comparaţia ta. Arta stradală presupune de multe ori vandalism pentru că o faci pe proprietatea altcuiva sau modifici nişte ziduri/faţade fără să ţii cont de reglementările urbanistice. Dacă o faci pe-un zid din curtea ta nu mai e vandalism dar nu mai e nici artă stradală pentru că nu mai e pe stradă ci în curtea ta.
Şi apropo de modificat faţade, foarte multe chestii din Cluj se pot considera vandalisme. De exemplu multe dintre firmele si reclamele hiper-colorate, panourile notarilor, etc. care se potrivesc cu faţadele precum nuca în perete. De exemplu o vacă de notăriţă şi-a pus un panou imens (gen 1x0,5 m) în gangul ăla ce dă din Piaţa Unirii către Biserica Bob. Cel cu afişele cu afişierul cu cinematografele. Vis-a-vis ceva salon de infrumuseţare are altă firmă oribilă, dar ceva mai mică. Nu mai fotografiez mai nimic gangul ala din cauza firmelor astora idioate. Dacă le-aş da foc probabil ar fi catalogat ca un act de vandalism, însă părerea mea este că simpla lor prezenţă acolo, în spaţiul public e un act de vandalism împotriva centrului istoric al oraşului.
Bun,de acord,e tot muzica,dar nu e cam tot aia.Arta stradala e tot arta,la fel cum si vandalismul e vandalism si in casa unde nu e vazut de nimeni.Arta si vandalism sant doua paralele.Am ceva cu manelele pt ca nu-mi plac,exact cum ai tu de exemplu cu unele firme,reclame,panouri din oras:).E vreo problema ca imi exprim parerea contra pe care o am legat de manele?Si reclamele,firmele,panourile,etc. se cer,deci....,dar bineinteles comparatia mea nu va fi buna:)))
RăspundețiȘtergere.....poate am un gard din zidarie si-l "vandalizez" la strada sa fie vazut de toti,sau pur si simplu zidul de la casa,sau nu am gard la curte:)))),sau poate e de acord persoana respectiva sa fac ceva pe zidul lui,sau etc.....nu toate genurile de arta sant agreate si acceptate si aprobate de toata lumea,daca s-ar face un desen cu isus pe cruce,iar jos in fata lui pe maria facand dragoste cu iuda,si sa fie impecabil de bine realizat,unii ar aprecia altii nu si ar zice ca e vandalism.Arta e arta,daca tie nu-ti place o cataloghezi drept ce vrei si cum vrei tu,dar tot arta ramane.
Iti respect parerea si opinia,eu inchei aceasta discutie.
Toate cele bune.
Știi care e faza? În mod normal, pentru orice modificări ale unor clădiri care dau înspre stradă, și implicit afectează aspectul, ar trebui să ai aprobare. La cum arată orașul (nu doar Clujul, vorbesc la modul general), eu zic că mulți ori au pile, ori nu îi vede nimeni când își pun firme și bannere și alte alea pe pereți.
RăspundețiȘtergereBogdan, depinde. Mai nou, așa cum povesteam și la o postare mai veche de pe blog, a ajuns ca orice chestie neînțeleasă să fie catalogată drept artă. Dădeam exemplul, și-l dau și acum, al dobitocului care a legat un câine într-un muzeu și l-a ținut să moară de foame și de sete. Cruzimii și idioțeniei lui i-a spus artă. Eu, una, nu sunt de acord că orice căcat pe băț, pe care clar nimeni nu îl înțelege, să îl catalogăm drept artă.
De fapt, mie nu-mi place cuvântul „artă”, pentru că e folosit atâta de idiot... foarte mulți dintre cei care își spun „artiști” îs niște ratați care creează lucrări de toată coma. Cuvântul „artă” îmi pare că e folosit, de multe ori, ca definiție pentru niște prostii.
P.S.: Bogdan, nu lua personal ce spune Gelu (Anonim), te rog. Îs doar niște discuții în contradictoriu, nu s-o jignit nimeni cu nimeni, nu te supăra doar pentru că nu vă coincid ideile :)
RăspundețiȘtergereNu m-am suparat deloc,iar de jignit cred cu siguranta ca tanti aia notar facuta vaca s-ar simti jignita:))).Pur si simplu nu mai am chef sa comentez, pt ca o luam pe aratura si pierdem total subiectul de la care am pornit(apa colorata,arta stradala si am ajuns la panouri si reclame).Stiu ca trebuie aprobari,iar mai ales aici la noi iti trebuie multe cacaturi,ca doar e tara hartoagelor.Admit ca sant multe prostii agatate peste tot fara pic de bun gust,o sa fie mereu asa ceva,admit ca maneaua e muzica,pt ca e,chiar daca nu-mi place.Eu doar vroaim sa se faca inteles faptul ca exista arta stradala,sau o chestie facuta in domeniul public care incanta privirea.Ca unora nu le place si nu vor sa o accepte,treaba lor,dar ea exista.Asa ca un apropo la cacatul pe bat neinteles de nimeni si adoptat drept arta,daca se ajunge la un moment dat sa-l inteleaga careva,oare tot cacat pe bat va fi?Cate cacaturi le ignoram ca nu le intelegem,iar can ajungem sa le stim taina toate capata sens (bine aici nu ma refer la mutilarea naturii,a animalelor,la provocare de suferinta,etc):))=)))).Mie-mi place sa vad lucrurile din cat mai multe perspective,nu ma supar la astfel de discutii,dar imi place sa intorc,sa sucesc,sa detaliez,sa dau exemple din mai multe puncte de vedere,nu doar dintr-unul.Cum sa zic,pt unu o minge e un obiect de joaca,pt altul e o arma(iti da cu ea peste fata),pt altul poate fi un prieten bun(desenezi 2ochi si-o fata pe ea),pt altul poate fi un glob,altul o taie in doua si face 2 sepci de guma,.....
RăspundețiȘtergereAmu chiar m-am saturat,cel mai bine iesit toti la o bere si aberam si discutam si dezbatem pana ni se impleticesc vorbele:))).
Seara minunata in continuare.Toate cele bune.
> orice chestie neînțeleasă să fie catalogată drept artă
RăspundețiȘtergereÎmi pare rău, însă fără o explicaţie fantezistă care jigneşte inteligenţa cititorului, scrisă cu complicitatea unui aşa-zis critic, chestia ta neînţeleasă nu este artă. Nu e artă nimic ce n-a fost validat drept artă de către curatori, critici, colecţionari, public.
Dacă vrei o carte sinceră despre artă, iţi recomand asta.
Da, există artă stradală dar am argumentat că e adesea asociată cu vandalismul sau presupune într-o oarecare măsură vandalism, chiar dacă te bucuri de ea. Ca şi în cazul statuii bulgăreşti. Unii s-au bucurat, însă reprezentanţilor partidului socialist nu li s-a părut deloc amuzant. Cu "artă stradală, vandalism, cam tot aia" asta voiam să spun de fapt.
De fapt îmi face plăcere să discut cu oameni ca voi în locul unor infatuaţi ce-şi dau importanţă şi se cred intelectuali.
Da, nici pe mine nu mă deranjează discuțiile astea :)
RăspundețiȘtergereBine, clar că una e să crezi tu că ești mega artist, și alta e să fii recunoscut ca atare. Dar e ciudat că sunt tone de siniștri de-ăștia care se cred artiști și aduc pe piață niște obiecte de nu doar că n-ai habar unde încep și unde se termină, dar nici măcar nu știi care le e scopul și de ce ai face așa ceva, și le spun artă.
Abstractul e una, iar prostiile inutile sunt alta.
Vezi asta. Aici e explicată foarte bine piaţa artei.
RăspundețiȘtergerehttp://blogs.reuters.com/felix-salmon/2010/12/28/a-guide-to-the-market-oligopoly-system/
Deşi e cam spre vârful piramidei ăleia (ar fi şi mai sus dacă ar fi mort), Damien Hirst şi arta lui îmi provoacă greaţă. Pot să-l tot recunoască galeriile şi colecţionarii drept artist şi poate să-i cumpere Charles Saatchi cu milioane de lire un rechin în formol, pe care nici măcar nu l-a prins el.
http://www.stuckism.com/Shark.html
Tocmai l-am căutat pe nenea ăla și m-am îngrozit de lucrările lui.
RăspundețiȘtergereIar la faza cu rechinul, am văzut că s-or înghesuit mai mulți să-i dea peste nas și să arate că un rechin și-o taxidermie pot să coste cu mult sub o avere.
De fapt dacă stau să mă gândesc bine greaţa şi groaza sunt totuşi reacţii. Probabil că fix ăsta e pontul cu arta aiurea - că se oripilează lumea.
RăspundețiȘtergereDa, ai dreptate. Bănuiesc că alea îs operele care l-au făcut remarcat. De-acolo încolo, nici nu mai contează dacă se uită oamenii cu admirație sau dispreț :)
RăspundețiȘtergereYour current aгticle featurеs established nесеsѕarу to
RăspundețiȘtergereme. It’ѕ extremely educatіonal and уou aге ceгtаinly еxtremely educаted in this field.
Υou possess ορenеd ouг
eуeѕ in order to numerοus thoughts abοut thіs topіc аlong ωith intгiquіng, nοtаble аnԁ stгong
content.
Here is my weblog ... Xanax