joi, 19 mai 2011

Suntem superiori de nu mai putem.

Noi, ca specie umană, suntem superiori tuturor celorlalte specii. Și asta nu pentru că a zis-o vreun Dumnezeu sau pentru că stă undeva scris, ca literă de lege, ci pentru că așa ne-am autoproclamat noi: superiori.


Suntem atât de superiori, încât decidem de capul nostru să omorâm animalele cele mai frumoase și mai calde din lume: câinii și caii. Viețile lor sunt niște nimicuri, și categoric noi suntem stăpâni peste ele și decidem când să se sfârșească și cum. Și le omorâm pe toate, că de, la ce naiba mai stau aici să ne respire aerul? Sunt doar animale.


Mai nou, România e țara unde nu e deloc de dorit să fii animal pierdut sau părăsit, sau pur și simplu animal pe o stradă sau pe un câmp. Pentru că te omoară ăștia de-s superiori înainte să apuci să-ți dai seama ce-i cu tine.


Mi-ar plăcea să scriu aici ce părere am despre cei care ucid, torturează sau maltratează câini, pisici, cai și alte astfel de animale, dar gândurile sunt atât de urâte, încât nici nu cred că aș găsi cuvinte care să le exprime foarte bine. Aceleași gânduri le îndrept și către cei care își iau un animal, iar apoi îl abandonează pentru că s-au plictisit sau pentru că animalul a crescut și nu mai e așa scumpic ca și atunci când era un puiuț.


Uite, hai să ne gândim la țigani. La ăia de-i băgăm pe toți într-o oală și le punem etichete urâte. Ai văzut vreodată că majoritatea țiganilor ăstora de cotrobăie prin tomberoane și put îngrozitor au câte-un câine-doi după ei? Și ai văzut vreodată că își împart mâncarea, aia puțină și stricată și cum o mai fi, aia de-o găsesc prin gunoi, cu câinii? Eu am văzut scene de-astea de foarte multe ori. Și cred că asta spune multe despre țigani. A, da, am uitat! Și lor le suntem superiori.


O vorbă mai veche spunea că poți să cunoști un om doar văzând cum se comportă cu animalele. Sunt mai mult decât de acord cu asta. Tocmai din acest motiv, pentru o mulțime de oameni, pentru o mulțime de „superiori” dintr-ăștia, nu am niciun strop de respect. Pentru că nu merită.

Apropo, uite un clip frumos.


LATER EDIT: Atunci când am scris textul de mai sus, am adăugat, printre altele, şi o poză cu Roşu, câinele nostru de la ţară, pentru a ilustra materialul. Între timp, un superior l-a otrăvit, aşa că Roşu e mort acum.

29 de comentarii:

  1. foarte simpatic clipu' ;)) si is de acord cu fiecare cuvantzel pe care l-ai scris.dar nu prea stiu ce am putea face in aceasta privinta :( sunt atatea animale abandonate...atatia oameni fara mila...atata cruzime si prostie...

    RăspundețiȘtergere
  2. Păi, la fel ca și alte câteva lucruri urâte din țara asta, nici problema cu uciderea animalelor nu prea are soluții. Cel puțin nu de la oameni de rând. Dacă cei mari, cu putere în mână, așa cred că e cel mai bine, atunci asta e.
    Sper doar să-și primească pedeapsa binemeritată, într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Şi englezii le dau somn la câini şi pisici dacă nu îi/le adoptă nimeni. În concluzie nu mai sunt câini şi pisici fără stăpân în Londra, însă e plin de vulpi. Au în jur de 10k. Le vezi noaptea pe stradă, în special pe lângă parcuri. Ies cam când începe să se lase întunericul. A fost un caz anul trecut cu o vulpe ce a intrat într-o casă şi a ronţăit nişte bebeluşi. Mă rog, le-a mâncat din urechi şi din nas. Iar dacă dai cu piciorul într-o vulpe cică poţi lua amendă 7000 de lire, zic români din Londra.

    Era ceva candidat la primărie din Moldova ce promitea în programul electoral că o să exporte câinii în China (haleală ieftină pentru poporul chinez).

    În altă ordinei de idei s-au apucat să chinuie caii sălbatici din Letea. Cică au nuştiuce anemie contagioasă.

    http://www.green-report.ro/stiri/exclusiv-caii-salbatici-de-la-letea-prinsi-si-ucisi-abator

    Ar fi ok să le dea somn dacă e musai, însă nu ştiu de ce chinuie bietele animale.

    Adevărul e că ONG-urile cu protecţia animalelor nu au niciun fel de soluţii viabile. Numai dau şi ei din gură de fiecare dată când vine vorba de eutanasiere, mai sterilizează câţiva câini şi-i deportează afară din oraş. Aşa au apărut în pădurile din Dâmboviţa haite de câini.

    http://www.paginadestiri.ro/romania/Bucovina/padure-din-dambovita-invadata-de-zeci-de-caini-sterilizati-si-cu-cipuri

    Deci soluţia e să le dea somn. Asta este. De nu vă place, n-aveţi decât să-i adoptaţi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Faza cu vulpile o știu, am citit prin presă. E ciudată treaba oricum.

    Dacă ar muri încet și fără nicio durere, poate nu ar fi așa rău. Asta e, dacă trebuie să moară, dacă nimeni nu vede altă soluție, e ok eutaniasia, până la urmă. Deși e o parte din mine care spune că nu înțelege pe ce considerente ai dreptul să judeci viața unui animal. Ar fi, cred, și alte soluții, la cei care se dau mari și tari. Cred doar că ei aleg mereu calea mai simplă. Mai simplă pentru ei.

    RăspundețiȘtergere
  5. ok,e aiurea sa decizi cine,cand,cum si de ce sa moara,s'ar putea adopta o chestie care sa hotarasca sterilizarea animalelor abandonate,ONG-urile se screm degeaba,sunt curios cati dintre ONG-isti se bucura cand merg pe strada si ii fugaresc cainii abandonati?cati dintre ei se screm impotriva eutansierii,iau animale si apoi le dau drumul,......etc....s.a.m.d........trebuie sa controlam,in cazul de fata ar fi buna sterilizarea.......ce ar fi oare daca am decide sa eutanasiem si chinezii sau indienii,asa vreo 5 din 20,nu de alta dar sant prea multi:),daca noi ca oameni nu ne stim controla si multi de ficare data cand si'o trag pac-tzac iese copilu',ce sa ne mai asteptam de la restul vietuitoarelor?cu totii se dau mari iubitori,protectori,dar mai nici unul nu e in stare sa relizeze responsabilitatea pe care tre sa o aiba cand se decide sa ia in grija o vietuitoare,care nu e o jucarie,iar cand autoritatile recurg la metode drastice,lumea se panicheaza....oare care greseste mai mult?si care ar fi solutia optima?

    RăspundețiȘtergere
  6. Știi care e treaba? Și alte țări au câini comunitari, nu doar noi. Așa că, dacă alții pot să rezolve problema asta, nu văd de ce nu am putea și noi. Dar fără să-i ucidem pe toți împușcându-i și măcelărindu-i (cum a făcut Botoșaniul, de pildă), pentru că e cumplit și crud.

    RăspundețiȘtergere
  7. o sa postez o poza legat de comunitari(atat oameni,cat si caini),azinoapte am surprins momentul :D .Treaba e ca nu se aplica cum trebuie toata legea asta sau hotarare sau ce mama dracului e ea,iar unii recurg pur si simplu la violenta extrema pt a scapa de comunitari.Nu e bine asa.

    RăspundețiȘtergere
  8. oricum,doar faptul ca alegem sa exterminam comunitarii spune multe despre comunitate:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt de acord. Cred că ar exista și alte soluții, dacă s-ar pune oamenii să se gândească.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dacă nu există cadru legislativ, oamenii iau problema în proprille mâini şi găsesc singuri soluţii ca să se descotorosească de câini. Soluţii cum ar fi:

    - deportarea: se iau câinii şi se abandonează într-un alt sat, pădure sau pe un drum naţional unde e destul de probabil să-l plesnesca vreo maşină; la această soluţie apelează şi ONG-urile care sterilizează câinii iar apoi îi abandonează pe unde pot
    - uciderea: prin abandonare pe drumuri naţionale sau diverse metode inumane în funcţie de iamginaţia fiecăruia - au fost cazuri în care s-au găsit câini decapitaţi

    Problema e că animalele sunt chinuite mult mai rău aşa decât prin eutanasiere.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sterilizarea era ok. Adică sterilizare și atât. În câțiva ani s-ar reduce considerabil numărul câinilor. Fără masacre, fără prostii de-astea.

    Faza cu caii e și mai tare. Nu-i eutanasiază, ci îi duc la abator, îi tranșează, îi pun în caserole și-i exportă spre... Italia, dacă bine am înțeles. Caii fiind bolnavi, salamul (că bănuiesc că asta o să facă din ei) o să fie bestial.

    RăspundețiȘtergere
  12. legat de caii bolnavi pusi in caserole si exportati nu ar fi de mirare sa se transforme in salam si apoi adus in romania pt consum,gen "salam italia"=))):)))

    RăspundețiȘtergere
  13. Cum anume s-ar reduce numărul câinilor vagaonzi prin sterilizare, că nu prea reuşesc să înţeleg? Câinii nu au prădători naturali, deci singurele metode să se reducă considerabil numărul lor ar fi:

    - accidentele de circulaţie
    - boli contagioase (rabie, etc.)

    Mă gândesc că nu vrei câini cu rabie care să alerge liber prin cartier. Un câine cu rabie poate să muşte şi să infecteze 10-15 persoane. Deci pe lângă sterilizare mai trebuie să le facă şi vaccin antirabic, care are efect cam un an.

    Înafară de asta nu-i poţi steriliza pe toţi. Cei rămaşi nesterilizaţi vor face alţi pui care se vor adăuga la populaţia existentă de câini sterilizaţi.

    RăspundețiȘtergere
  14. Așa cum îi poți ucide pe toți, așa îi poți steriliza pe toți. Sau poți steriliza un procent foarte mare de câini, și atunci iar e bine.

    Dacă apar alți câini, îi sterilizezi și pe ei. Cu timpul, se va reduce numărul lor. De murit oricum mor și prin „metode” naturale sau in accidente. Aici nu ai ce face.

    RăspundețiȘtergere
  15. sterilizare pt aia tineri,eutanasiere pt aia bolnavi si batrani,educatia oamenilor sa nu mai abandoneze animalele si sa le poarte de grija,nu sa le lase sa se inmulteasca aiurea, e greu de facut pt ca nu santem obisnuiti cu asa ceva,dar e mult mai sanatos:)

    RăspundețiȘtergere
  16. Oricum, cred că mai răi decât oricine sunt cei care-și abandonează animalele. Îl iei, e simpatic o vreme, apoi îl arunci pe stradă. Asta mi se pare foarte crud față de animal.

    RăspundețiȘtergere
  17. Eu ştiu că în alte ţări europene primeşti amendă sănătoasă dacă abandonezi sau chinui un animal. În Germania primeşti amendă dacă dai drumul piscii afară şi nu e sterilizată (o prind hingherii iar când mergi s-o recuperezi de la adăpost primeşti amendă).

    Există ţări care nu au rezolvat problema câinilor vagabonzi şi în care au loc anual un număr de morţi provocate de muşcături de câini infectaţi cu rabie. Tailanda de exemplu.

    http://www.mat.or.th/journal/files/Vol91_No.3_433_2563.pdf

    Îmi plac câinii, am avut câini timp de 13 ani, dar la noi problema a scăpat de sub control. Mai ales la Bucureşti. Şi trebuie făcut ceva. Sterilizarea nu funcţionază decât combinată cu alte măsuri (deparazitare şi vaccinare) şi asta *doar* după ce ai redus considerabil numărul câinilor vagabonzi. N-o să se reducă de la sine doar dacă îi sterilizezi pentru că tot rămăi cu x câini flămânzi şi cu sănătatea şubredă pe strâzi, câini care vor mânca din gunoaie, se vor aduna în haite şi vor muşca oameni.

    RăspundețiȘtergere
  18. Da, din câte am văzut, prin București și prin împrejurimi e cel mai nasol cu câinii vagabonzi. Acolo îs și multe cazuri de câini agresivi și alte minuni de-astea. Prin zona asta e ok, sunt câini, dar nu așa mulți, îs liniștiți - majoritatea - e ok, în mare.

    RăspundețiȘtergere
  19. nimeni nu isi aduce aminte ca din cauza oamenilor s-au inmultit asa cainii pe strada. tot cainii sunt de vina pentru vina oamenilor. ideea asta de a omori tot ce misca e periculoasa. in curand se vor omori tiganii ca-s prea multi, pensionarii ca sunt batrani si bolnavi, samd. romania nu cunoaste cale de mijloc, in tara asta totul e dus la extrema. asa cum am avut un comunism mai special, avem si o eutanasiere mai speciala. si e foarte foarte foarte grav ca ne crestem copiii in ideea ca daca omori un caine nu e nimic grav, caci un animal nu e decat o problema care trebuie eliminata. solutii sunt. cei care nu le vad pur si simplu nu vor sa le vada. multimea a inghitit galusca pericolului si nu mai vede afacerile care se afla in spatele acestor marsavii. o picatura de sange se transforma apoi intr-un val.

    RăspundețiȘtergere
  20. Sincer? Și eu m-am gândit că s-ar putea să se ajungă să ne eutanasieze și pe noi. Cred că or să înceapă cu bătrânii, sincer. În țara noastră, bătrânii sunt priviți ca niște scursuri cărora cei sus-puși le mai aruncă, din milă, câte-o coajă de pâine.

    Și, într-adevăr, așa cum câțiva câini agresivi au declanșat isteria asta, așa pot și doi-trei țigani care ucid să determine guvernul să linșeze țiganii. Nu m-ar mira.

    Asta e, „nu ne-am născut în locul potrivit”. Sperăm că o să devină potrivit cândva.

    RăspundețiȘtergere
  21. Asta negru are fata de Barşon :D

    RăspundețiȘtergere
  22. Mă întrebam ce Alexandra poate fi, dar când am citit comentariul m-am prins una-două :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Poate ca oamenii uita, cu varsta, cat de mult iubesc animalele. Se intampla.
    Insa mai e o chestiune csare mie nu-mi da pace. Pe strada unde e Centrul nostru sunt la capat, in curtea parasita, cainii pe care i-ai vazut, fotografiat si mangaiat de atatea ori. Si n-am avut niciodata nimic cu ei. Doar ca, in ultima vreme, au cam inceput sa sara la mamicile care trec cu copiii pe acolo, chiar cu cei in carucior. Si asta chiar daca s-au dus pe partea cealalta a drumului si chiar nu au facut nimic provocator. Si a culminat cu muscatura suferita de una dintre fetele care vin la Centru. Si e chiar urata.
    Vedeti, problema asta nu am reusit sa o rezolvam. Plus ca, oricat i-am iubi, nu asa e firesc sa traim, cu haite de caini pe strazi.
    Sigur ca nu purtandu-ne ca animalele rezolvam problerma. Insa nici extrema cealalta, cand animalul (ca e caine, vulpe sau urs) conteaza mai mult decat viata, linistea si sanatatea oamenilor.
    Pe de alta parte, in urma cu 5-6 ani (e ultima data cand am aflat costurile) se cheltuiau pentru ingrijirea unui caine comunitar 80 de lei pe luna. Iar pentru ingrijirea unui copil cu dizabilitati intr-un Centru de zi se dadeau 60 de lei!! Nici asta nu e normal, uman sau firesc!
    O cale trebuie, insa gasita! Si da, cainii, caii si toate animalele sunt scumpe, cunt un dar divin si merita dragostea noastra.

    RăspundețiȘtergere
  24. Îmi pare rău să aud că s-a întâmplat asta. Îmi erau dragi cățeii de pe strada aia. De foarte multe ori se întâmplă ca un câine (chiar și unul cu stăpân) să se repeadă la un copil, pentru că acesta face zgomote care pe animal îl întărâtă. Nu vreau să găsesc explicații, dar știu că asta se întâmplă pentru că am văzut-o de multe ori.

    Pentru îngrijirea unui câine se dau atâția bani? Și pe ce se duc? Adăpost nu, hrană nu, sterilizarea o faci doar o dată, deparazitarea doar de câteva ori pe an (și nu știu ce mă face să mă îndoiesc că animalele de pe stradă sunt deparazitate). Ciudat. Ar fi chiar interesant de văzut unde merg banii.

    RăspundețiȘtergere
  25. Imi plac comentariile voastre si ma regasesc aici.Nu se vrea o cale de mijloc pentru ca trebuie sa recunoastem,nu suntem deloc asa buni cum am invatat noi odata la scoala,calzi,iubitori.Mai degraba fatarnici suntem,aprigi,cruzi,neiertatori,nemilosi,barbari.De aici si "solutiile" extreme.
    Nu imi e rusine sa spun ca imi doresc sa se intample ceva,dar in bine,ceva salvator,nu stiu.Dar sub nici o forma eutanasierea.Prea multe drepturi ne luam noi,superiorii ,dar si superioritatea asta nu va trece neobservata.Undeva totul e contabilizat si nici o fapta fara rasplata,iar de multe ori ni se intoarce cu aceeasi moneda.Asa ca sunt in asentimentul celor care spun ca dupa cai,caini,pot urma batrani,tigani,cei vulnerabili,lipsiti de aparare.

    RăspundețiȘtergere
  26. De acord. Aştept cu groază ziua în care o să îşi dea seama cei de sus (cei sus-puşi, mai bine zis, că altfel sună nepotrivit) că şapte miliarde înseamnă prea mult şi că densitatea noastră e prea mare.

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu prea citesc pe bloguri,dar cand ceva mi-a atras atentia in mod deosebit situatia se schimba.

    RăspundețiȘtergere
  28. Atunci mă bucur că te-ai oprit şi aici! :)

    RăspundețiȘtergere