duminică, 21 martie 2010

50mm out of focus

La iniţiativa fostei mele profesoare de foto, la facultatea noastră a fost înfiinţat clubul foto 50mm. Vineri era vorba să ieşim la pozat în grup, tema fiind “Out of focus” [care, la brainstorming, era o alternativă pentru numele grupării].

Ne-am strâns cam un sfert dintre cei care am promis că o vom face, vremea n-a ţinut cu noi, iar tema n-am prea nimerit-o. Bine, poate şi pentru că acoperişul de la Iulius Mall, respectiv lacul de lângă, nu sunt cele mai strălucite locuri de mers la pozat. Îs tare curioasă ce-or făcut colegii, că mie nu mi-a reuşit mare brânză.










[mai sus e autoportretul colectiv al celor câţiva din grup – cei care am ieşit vineri.]

25 de comentarii:

  1. Nu in grup, ci în turmă. Locul e bun. Am o prietenă ce tot face fotografii (faine) pe acolo că e aproape de casa ei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Turma, grup, tot una. Ai prins ideea, vad. :)
    Noi n-am prea stat pe-acolo, cred ca o ora numa. Pentru tema noastra [tema care oricum cerea inspiratie in draci] nu s-o dovedit a fi prea stralucit locul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hai măi, fotografii OOF puteţi face oriunde până la urmă, nici măcar nu trebuie să ieşiţi din casă pentru asta!

    RăspundețiȘtergere
  4. No bine, asa poti face Out of Focus si daca esti chior. Ideea era sa iasa ceva cat de cat ca lumea.

    RăspundețiȘtergere
  5. ideea e sa faci Out Of Focus... din care sa scoti "a pice of Art"...ca asa si la un copilash de gradinita ii dai un "point and shot" si iti face 80 % OOF :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, cam aia era. Ca, dupa cum se vede, tampenii mi-o iesit si mie out of focus :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Uite dovada că nici nu trebuie să ieşi din casă: linguri, ceva aranjament, usturoi.

    Artă? Dacă vreţi artă mergeţi la Fabrica de Pensule. Este ceva expoziţie a lui Nicu Ilfoveanu şi Vlad Gherghiceanu. A fost şi o lansare de carte. Cartea pare mai interesantă decât expoziţia.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am auzit de expo, dar inca n-am ajuns pe-acolo sa o vad.
    Cartea da, cartea chiar pare interesanta. O vazusem promovata si pe situl lui Alex Galmeanu.

    Din pozele pe care mi le-ai aratat, mi-a placut doar cea cu lingurile. Dar ti-am prins ideea, out of focus merge oriunde :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Vezi că expoziţia e cu programare. Adică trebuie să-i suni din timp pe ameţiţii ăia de la Galeria Laika ca să-ţi deschidă. E cam ca şi la muzeele săteşti: îl cauţi pe omul cu cheia dar e dus la fân. Arta cere sacrificii, aparent :).

    RăspundețiȘtergere
  10. Vezi că expoziţia e cu programare. Adică trebuie să-i suni din timp pe ameţiţii ăia de la Galeria Laika ca să-ţi deschidă. E cam ca şi la muzeele săteşti: îl cauţi pe omul cu cheia dar e dus la fân. Arta cere sacrificii, aparent :).

    RăspundețiȘtergere
  11. Oooo doamne... No, mi-oi gasi o zi si le-oi da telefon, ce sa fac...
    Bine, bine, arta cere sacrificii, da' si vizionarea artei la fel?

    RăspundețiȘtergere
  12. Ţi-am zis doar ca să nu te duci degeaba şi să injuri după aia. Eu n-am să merg pentru că mă enervează fazele astea cu programări şi alte figuri în cap.

    RăspundețiȘtergere
  13. Intr-un fel ii inteleg si pe ei. Uite, de exemplu chiar ieri o intrebasem pe Violeta Sarbu de la Galeria Karousel de ce tre facuta programare ca sa vizitezi galeria. "Pentru ca inainte de toate, Karousel este un business iar o galerie deschisa zi de zi in Bucuresti, cel putin deocamdata, nu este viabila din punct de vedere economic."
    Banuiesc ca la fel e cu toate.

    RăspundețiȘtergere
  14. Adica n-au chef sa angajeze pe cineva să stea acolo de pomană, iar proprietarul nu are chef să stea. Dacă nu stai în galerie oricum nu vinzi, deci faza cu business-ul mi se pare o scuză penibilă, mai ales că într-o galerie se ţin în principiu exponate vandabile.

    În definitiv pe ăştia de la galeria Laika îi mai înţeleg, dar pe ăia de la Karousel nu.

    Mergi odată la Galeria Quadro. De obicei e şi secretara şi curatorul/directorul acolo. Ai şi ce să vezi acolo, nu obişnuitele naturi moarte cu flori cu care sunt ticsiţi pereţii galeriilor clujene. Nu şi cât vând, că nu au preţuri mici însă au lucrări foarte faine. Dacă aş fi colecţionar de artă în mod cert aş cumpăra de la ei. Însă dacă m-ar pune să mă programez pentru asta i-aş băga undeva.

    RăspundețiȘtergere
  15. Pai da, cel mai probabil tipii care colectioneaza obiecte de arta nu au chef de dat telefoane in draci si de asteptat programari. Dar na, e riscul galeriei. Oricum, din cate am inteles, Karousel cel putin nu vinde fantastic de mult. Si la ce scoruri are o fotografie, nu prea e de mirare.

    Da' dintr-atata care ii diferenta intre una si alta? Amandoua is cu programare. Ce-i deosebeste, orasul si eventual marfa?

    Situl lui Quadro nu prea merge. Adica la mai toate rubricile are "Please excuse the appearance...". Mi s-o deschis, totusi, rubrica "About". Si din descrierea lor, par tari de tot. Daca isi permit sa faca si licitatii inseamna ca ii ceva de capul lucrarilor de acolo.
    Din adresa imi dau seama cam pe unde ar veni. Poate o sa ma duc intr-o zi pe-acolo.

    RăspundețiȘtergere
  16. Karousel ce scoruri are? O fotografie 20x30 a unui fotograf contemporan semiobscur sau cunoscut doar pe plan local e de obicei intre 25 si 100 euro de regulă. Evident, nu vorbim de Helmut Newton, ale cărui fotografii sunt evaluate la 15-25k, ci de fotografi autohtoni în viaţă. Dacă tot nu vinzi nimic şi nici nu arăţi numai cu programare, ce sens mai are să ţii un spaţiu blocat aşa aiurea şi să mai plăteşti şi chirie pe el dacă nu e al tău?

    Care e deosebirea? Pai chair tu ai zis! Karousel e un bisiness. Are in principiu lucrări *vandabile*, de consum mai larg şi e specializată doar pe fotografie (minunat; şi-au ales fix ce se vinde mai prost). Laika are altfel de lucrări, nu atât vandabile cât mai mult pentru consum în galerie. De exemplu instalaţii. Na, vinde tu o instalaţie. Vinde aşa ceva dacă poţi. Cam asta e diferenţa dintre arta-business şi arta-statement. Întâi e statement. După ce crapă autorul, arta sa poate deveni business, uneori chiar profitabil. Pentru alţii! De unde tragem concluzia că ar fi o afacere tare bună pentru Karousel dacă i-ar crăpa vreun furnizor. Arta contemporană e în general făcută nu ca să se vândă, ci mai mult ca să trezească reacţii.

    Site-ul celor de la Quadro e cam varză dar galeria e faină de tot. Da, e ceva de capul lucrărilor, în sensul că au ales doar lucrări faine. Vandabile şi alea dar faine. E pe Napoca în primul sau al doilea gang, la etaj, pe partea dreaptă cum mergi înspre Biblioteca O. Goga. Este şi tabliţă numai că e mai discretă şi se pierde printre firmele ostentativo-pestriţe.

    RăspundețiȘtergere
  17. Gelu, stii cat are Karousel o fotografie de-a lui Bumbut? 500 pana la 800 de euro, sa zicem.
    Nu e mult?? Mie mi se pare cumplit de mult. Daca as fi bogatanu' bogatanilor, as da atat pentru o pictura [care e unicat si pe care n-o poti repeta, si in aia consta si valoarea ei, in mare parte], dar pentru o fotografie...greu de crezut. Pentur o fotografie a unui autor roman? Nici atat. Catre mia de euro pentru un print foto Bumbut? ....hm...greu de crezut.

    Normal ca e mai profitabil dupa ce da coltul autorul, ca asa merge filmul.

    La Quadro chiar o sa fug, cat de iute am ocazia. Am stat anul trecut prin zona aia...da' chiar nu am vazut tablite. Poate erau prea multe shaormerii si magazine de haine cu anunturi mari. Iti fug ochii in zona aia.

    RăspundețiȘtergere
  18. Pentru noi e mult. Pentru Bumbuţ probabil că nu e enorm, deşi nu-l văd nici pe el cumpărând o fotografie a unui coleg la preţul acela. Şi o fotografie poate fi unicat: un polaroid; sau o reproducere după un negativ pe care îl distrugi ulterior. Sau poate fi o serie limitată de 10-15 reproduceri. Doar atunci se justifică asemenea preţuri, după părerea mea umilă. Dar pentru o fotografie de-a lui Bumbuţ, oricare ar fi ea, eu n-aş da atât sub nicio formă. Totuşi alţii poate că ar da jumătate din suma respectivă. Ca şi informaţie, la un moment dat umbla vorba cum că Nicu Ilfoveanu (şi el e tot fotograf) vânduse ceva fotografie cu vreo 300 de euro. S-au crizat evident toţi mucoşii fotografi de pe forumuri că oare cum e posibil aşa ceva. Ei bine, întâmplător s-a găsit cineva dispus să plătească suma respectivă. Numai că asta se întâmplă relativ rar. Înafară de asta galeriile de obicei pun cel puţin 50% peste preţul unei lucrări. Cel mai mic am văzut adaus 30%, deşi e cam raritate o asemenea cifră.

    După părerea mea, cea mai avantajoasă oportunitate pentru colecţionari de fotografie a fost seria limitată ce a apărut în Punctum nr. 1, ediţia digitală. Însă te las pe tine să sapi să vezi despre ce e vorba.

    RăspundețiȘtergere
  19. Ma indoiesc sincer ca el a distrus negativul. Si eu is de parere ca ii enorm, eu sincer n-as fi in stare sa dau atata pe o fotografie. Daca ar fi ceva deosebit sau unicat sau ar avea ORICE deosebit, iar eu as avea bani, atunci poate.

    Stiam despre ce e vorba, chiar saptamana trecuta mi-am comandat numarul 2 al revistei si am vazut ca exista si promotia cu printuri, ceva mai scumpa.

    RăspundețiȘtergere
  20. Până la urmă m-am răgzândit şi am să merg la expoziţia aceea. E ceva instalaţie şi cică ar fi faină. Am să scriu aici când mă duc, din timp sper, poate ajungi şi tu fără să-ţi mai faci programare. Am mai vorbit cu cineva.

    Eu mă rezum la cumpărat albume cu fotografii. Sau vederi. De obicei la magazinele muzeelor găseşti vederi. Mi-am luat câteva chiar faine şi am să le inrămez cândva probabil. Originale am cumpărat doar o gravură, a lui Lojze Kalinsek, un artist sloven relativ obscur dar talentat, cred eu. Nud 2.

    Revista lui Bumbuţ n-o cumpăr, mi se pare cam slabuţă pentru cât vrea pe ea. Am văzut că a băgat ceva nuduri în nr. 2. Probabil nu se vindea destul de bine :).

    RăspundețiȘtergere
  21. Vezi că am zis nr.1 din ediţia digitală. Adica aia de acum doi ani parcă.

    RăspundețiȘtergere
  22. Bine, Gelu. Multumesc, atunci astept un semn.

    Eu vederi gasesc pe la targuri de carte [cand am mers la cel de anul asta de la Bucuresti, aveau acolo standuri Razvan Voiculescu si inca cineva, nu mai tin minte] si librarii [Carturestiul avea intr-o vreme vederi intr-o veselie]. Mie mai mult imi plac albumele - depinde, sigur, si ale cui sunt si care e tema care le reuneste. Da' parca mi-i mai drag sa rasfoiesc un album decat niste vederi/carti postale.

    Si mie mi se pare putin cam scumpa, dar destul de interesanta. N-am apucat, in schimb, sa rasfoiesc numarul 2, ca mi l-am comandat prin posta si e tot la Zalau, iar eu n-am mai dat pe-acasa de o vreme.

    Am cautat pe net numarul reviste pdf de care zici, da' nicicum nu vrea s-o deschida. Nu stiu despre ce anume era vorba.

    RăspundețiȘtergere
  23. Am fost azi, a fost mai mult conjunctura. Va fi ceva vernisaj sincron in 14 aprilie la mai multe galerii de acolo si poti sa mergi sa vezi si asta si altele.

    http://punctum.ro/punctum_magazine_files/punctum_magazine_vol_1.pdf

    RăspundețiȘtergere
  24. Peste linkul asta am dat si eu. Nicium nu il pot deschide, "Problem loading page".

    RăspundețiȘtergere