marți, 3 noiembrie 2009

Fotostorie [ep. 1 – Nicéphore Niépce]

În orice domeniu ai activa, e util să ai habar de unde s-a pornit şi să ştii cine au fost pionierii. Pornind de la această premisă, ne-am gândit că şi fotografilor care ne citesc le-ar fi de folos să ştie de unde a început scrierea cu lumină şi cine au fost primii “scriitori”. O dată pe săptămână, Fotografa.ro te invită la lecţia [opţională, dar utilă] de Fotostorie. Îţi vom vorbi doar despre cei cu adevărat importanţi, vom încerca să-ţi oferim doar informaţiile esenţiale, într-o manieră în care să îţi placă să le citeşti, şi te vom face să uiţi de manualele de istorie. Spor la lecturat!



Începem cu începutul – Fotostoria 1: Nicéphore Niépce


Unul dintre oamenii fără de care fotografia nu ar fi existat a fost fizicianul francez Nicéphore Niépce, cel care este cunoscut în istorie ca fiind inventatorul fotografiei.

Încercările sale de a crea imagini fotografice care să fie cópii fidele ale realităţii datează încă de la începutul secolului al XIX-lea. Bazându-se pe teoria camerei obscure, cunoscută încă din antichitate, Niépce a reuşit, în anul 1825, să creeze o fotografie care să reziste în timp [până atunci, toate imaginile sale se dovediseră a fi perisabile]. Fotografia era făcută unei gravuri ce reprezenta un bărbat şi un cal, iar procesul folosit la crearea imaginii a fost denumit heliografie.


Prima fotografie care înfăţişează un cadru exterior [şi care merită amintită, pentru că au existat numeroase voci care au contestat valoarea unei fotografii ce înfăţişează o altă operă de artă – asemeni fotografiilor făcute unor tablouri: fotografia în sine nu este importantă, ci doar tabloul fotografiat] îi aparţine tot lui; aceasta datează din anul 1826 şi reprezintă priveliştea văzută de la fereastra casei de la ţară a lui Niépce. Expunerea a durat mai bine de opt ore, motiv pentru care distribuţia luminii este atât de ciudată [la o privire atentă, se poate observa că lumina este pe câte o latură a fiecărei clădiri, iar acest lucru ar fi imposibil în mod normal, indiferent de poziţia soarelui].


Ce s-a întâmplat mai apoi cu fotografia? Ei bine, după câteva încercări nereuşite de a-şi face cunoscută invenţia, Nicéphore Niépce i-a dăruit-o botanistului Franz Bauer. În 1898, la 65 de ani de la moartea fizicianului, fotografia sa a fost prezentată publicului larg, dar mai apoi a intrat într-un con de umbră [la ora aceea, prea puţini realizau importanţa descoperirii fotografiei], fiind uitată de toată lumea. Helmut Gernsheim, un cunoscut istoric şi fotograf german, a cumpărat fotografia în 1952. A vândut-o Universităţii din Texas în 1973. De atunci, faimoasa “La cour du domain du Gras” este piesa de rezistenţă a centrului de cercetare al Universităţii, putând fi admirată chiar şi azi într-una dintre vitrinele acestuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu