Începem cu începutul – Fotostoria 1: Nicéphore Niépce
Unul dintre oamenii fără de care fotografia nu ar fi existat a fost fizicianul francez Nicéphore Niépce, cel care este cunoscut în istorie ca fiind inventatorul fotografiei.
Încercările sale de a crea imagini fotografice care să fie cópii fidele ale realităţii datează încă de la începutul secolului al XIX-lea. Bazându-se pe teoria camerei obscure, cunoscută încă din antichitate, Niépce a reuşit, în anul 1825, să creeze o fotografie care să reziste în timp [până atunci, toate imaginile sale se dovediseră a fi perisabile]. Fotografia era făcută unei gravuri ce reprezenta un bărbat şi un cal, iar procesul folosit la crearea imaginii a fost denumit heliografie.

Prima fotografie care înfăţişează un cadru exterior [şi care merită amintită, pentru că au existat numeroase voci care au contestat valoarea unei fotografii ce înfăţişează o altă operă de artă – asemeni fotografiilor făcute unor tablouri: fotografia în sine nu este importantă, ci doar tabloul fotografiat] îi aparţine tot lui; aceasta datează din anul 1826 şi reprezintă priveliştea văzută de la fereastra casei de la ţară a lui Niépce. Expunerea a durat mai bine de opt ore, motiv pentru care distribuţia luminii este atât de ciudată [la o privire atentă, se poate observa că lumina este pe câte o latură a fiecărei clădiri, iar acest lucru ar fi imposibil în mod normal, indiferent de poziţia soarelui].

Ce s-a întâmplat mai apoi cu fotografia? Ei bine, după câteva încercări nereuşite de a-şi face cunoscută invenţia, Nicéphore Niépce i-a dăruit-o botanistului Franz Bauer. În 1898, la 65 de ani de la moartea fizicianului, fotografia sa a fost prezentată publicului larg, dar mai apoi a intrat într-un con de umbră [la ora aceea, prea puţini realizau importanţa descoperirii fotografiei], fiind uitată de toată lumea. Helmut Gernsheim, un cunoscut istoric şi fotograf german, a cumpărat fotografia în 1952. A vândut-o Universităţii din Texas în 1973. De atunci, faimoasa “La cour du domain du Gras” este piesa de rezistenţă a centrului de cercetare al Universităţii, putând fi admirată chiar şi azi într-una dintre vitrinele acestuia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu