luni, 30 noiembrie 2009

Fotostorie [ep.5 - Fraţii Lumière]

În orice domeniu ai activa, e util să ai habar de unde s-a pornit şi să ştii cine au fost pionierii. Pornind de la această premisă, ne-am gândit că şi fotografilor care ne citesc le-ar fi de folos să ştie de unde a început scrierea cu lumină şi cine au fost primii "scriitori". O dată pe saptămână, Fotografa.ro te invită la lecţia [opţională, dar utilă] de Fotostorie. Îţi vom vorbi doar despre cei cu adevărat importanţi, vom încerca să-ţi oferim doar informaţiile esenţiale, într-o manieră în care să îţi placă să le citeşti, şi te vom face să uiţi de manualele de istorie. Spor la lecturat!




În continuare, în culori - Fotostoria 5: fraţii Lumière



Odată cu creşterea popularităţii fotografiei, tot mai mulţi au început să-şi pună întrebări referitoare la o eventuală posibilitate de realizare a imaginilor în format color.



În 1903, fraţii Auguste şi Louis Lumière, ambii fotografi, creează primul aparat de filmat din lume, pe care îl folosesc atât la înregistrarea imaginii video, cât şi la proiecţii. Constată că ar beneficia de un public mai numeros dacă ar putea proiecta imagini color, aşa că încep să coloreze, manual, cadru cu cadru. Ceva mai târziu, cei doi îşi dezvoltă considerabil tehnica, aducând pe piaţă primul sistem de imagine color – Autochrome Lumière, pe care îl aplică şi în cinematografie, şi în fotografie. Culoarea este dată de alăturarea plăcilor fotografice: trei plăci [fiecare sensibilă la una din culorile spectrului RGB] suprapuse compun o fotografie color transparentă.


Tehnologia peliculelor color este dezvoltată, mai târziu, de companiile Kodak [în 1935, prin tehnica numită Kodachrome] şi Agfa [în 1936]. Pe baza acestora sunt realizate, mai apoi, tehnicile utilizate de mai toate companiile producătoare de aparatură foto din lume.



[Foto: portretul fraţilor Lumière; autor necunoscut]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu