sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Fotostorie [ep.4 - George Eastman]

În orice domeniu ai activa, e util să ai habar de unde s-a pornit şi să ştii cine au fost pionierii. Pornind de la această premisă, ne-am gândit că şi fotografilor care ne citesc le-ar fi de folos să ştie de unde a început scrierea cu lumină şi cine au fost primii "scriitori". O dată pe saptămână, Fotografa.ro te invită la lecţia [opţională, dar utilă] de Fotostorie. Îţi vom vorbi doar despre cei cu adevărat importanţi, vom încerca să-ţi oferim doar informaţiile esenţiale, într-o manieră în care să îţi placă să le citeşti, şi te vom face să uiţi de manualele de istorie. Spor la lecturat!




Probabil cel mai important nume din istoria fotografiei - Fotostoria 4: George Eastman



La finele secolul XIX – începutul secolului XX, americanul George Eastman revoluţiona lumea fotografiei, lăsându-şi numele adânc încrustat în istorie.


În 1884, Eastman inventează rola de film ca suport fotosensibil neperisabil – invenţie ce permite o stocare mai practică a fotografiilor. Patru ani mai târziu, aduce pe piaţă primul aparat foto de dimensiuni mici [18 cm lungime], cu peliculă de 100 de cadre şi lungime focală fixă. Timpul de expunere este şi el redus semnificativ, de la cele 8 ore ale aparatelor lui Niépce, Daguerre şi Talbot, la doar 1/25 secunde. Revoluţionarul aparat e lasat sub egida propriei firme a lui George Eastman - Kodak.



O publicitate eficientă şi sloganul “You press the button, we do the rest” determină masele să achiziţioneze camere Kodak. Din acel moment, fotografia devine accesibilă tuturor, iar oamenii de rând încep să fotografieze constant, conservând imaginile celor dragi şi păstrându-şi, astfel, mai bine amintirile.



Kodak-ul îi aduce lui Eastman venituri impresionante, dar acesta decide să renunţe la conducerea firmei în anul 1925. Se dedică acţiunilor caritabile, donând milioane de dolari [valoarea totală estimată este de o sută de milioane de dolari] în acest scop. Se sinucide în 1932, la vârsta de 77 de ani, lăsând un bilet de adio pe care scrie “To my friends: My work is done. Why wait?”.


[Foto: postere publicitare Kodak de la începutul secolului XX]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu