În orice domeniu ai activa, e util să ai habar de unde s-a pornit şi să ştii cine au fost pionierii. Pornind de la această premisă, ne-am gândit că şi fotografilor care ne citesc le-ar fi de folos să ştie de unde a început scrierea cu lumină şi cine au fost primii "scriitori". O dată pe saptămână, Fotografa.ro te invită la lecţia [opţională, dar utilă] de Fotostorie. Îţi vom vorbi doar despre cei cu adevărat importanţi, vom încerca să-ţi oferim doar informaţiile esenţiale, într-o manieră în care să îţi placă să le citeşti, şi te vom face să uiţi de manualele de istorie. Spor la lecturat!
Săptămâna asta - Fotostoria 2: Louis Daguerre
În multe consemnări istorice, artistul plastic francez Louis Daguerre este amintit ca fiind inventatorul fotografiei, iar data naşterii acestei arte se presupune a fi undeva prin anul 1839. Datorită unor astfel de documente eronate, toată munca fizicianului Niépce [adevăratul inventator al fotografiei] este aruncată pe apa sâmbetei, iar el este scos, pur şi simplu, din filele istoriei.
Adevărul stă undeva la mijloc: Daguerre nu a inventat fotografia, ci doar a adus îmbunătăţiri unei tehnici deja create de Niépce. Pe baza invenţiei acestuia, Louis Daguerre inventează daghereotipia, primul procedeu de succes [după heliografia lui Niépce şi phisautotipia inventată de acesta împreună cu Daguerre] prin care imaginea capturată se transpune într-o formă materială – în acest caz, plăcuţe de metal matriţate.
Spre deosebire de Nicéphore Niépce, Daguerre are grijă să îşi promoveze invenţia, iar în scurt timp lumea stătea la coadă să cumpere câte un exemplar de daghereotip. Fenomenul a luat startul la Paris, dar mai apoi s-a extins în întreaga Europă şi, mai târziu, în America. Astfel, poate că anul 1839 nu a fost adevăratul an al inventării fotografiei, dar cu siguranţă a reprezentat rampa de lansare a întregii lumii fotografice.
[Foto: imagini realizate de Louis Daguerre prin tehnica daghereotipiei]
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu