sâmbătă, 12 decembrie 2009

Fotostorie [ep.7 - Leica]

În orice domeniu ai activa, e util să ai habar de unde s-a pornit şi să ştii cine au fost pionierii. Pornind de la această premisă, ne-am gândit că şi fotografilor care ne citesc le-ar fi de folos să ştie de unde a început scrierea cu lumină şi cine au fost primii "scriitori". O dată pe saptămână, Fotografa.ro te invită la lecţia [opţională, dar utilă] de Fotostorie. Îţi vom vorbi doar despre cei cu adevărat importanţi, vom încerca să-ţi oferim doar informaţiile esenţiale, într-o manieră în care să îţi placă să le citeşti, şi te vom face să uiţi de manualele de istorie. Spor la lecturat!



Din istoria camerelor foto – Fotostoria 7: Leica [Leitz Camera]


Un alt nume important din industria producătoare de aparatură foto este Leitz, firma despre care se spune că a revoluţionat nu doar fotografia, ci şi percepţia generală a oamenilor despre această artă.


În anul 1905, Oskar Barnack, mecanic al companiei Leitz [specializată pe microscoape şi instrumente optice], a avut ideea reducerii mărimii peliculei fotosensibile la 35mm, urmând ca formatul imaginii rezultate să fie de 24X36mm. Barnack a putut să-şi pună în aplicare ideea abia zece ani mai târziu, când Leitz a aprobat crearea camerei Ur-Leica. Fotografiile realizate atunci cu Ur-Leica au fost considerate excelente din punct de vedere al calităţii, aşa că aparatul a fost ridicat la rangul de primul aparat foto - cu adevărat calitativ - de mici dimensiuni.


Războiul Mondial, aflat în plină desfăşurare, a făcut ca producerea camerei Leica la scară mare să fie amânată până în 1924. Atunci au fost create, spre vânzare, 1000 de bucăţi care au apărut pe rafturile magazinelor un an mai târziu.

Se consideră că Leica a reprezentat un pas mare pentru fotojurnalism, deoarece imaginile au devenit mult mai clare, redând cu precizie chiar şi elemente de detaliu.


[Foto : imagini realizate de Oskar Barnack cu ajutorul camerei Ur-Leica]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu