luni, 8 martie 2010

Expoziţie de fotografie Péter Korniss

Péter Korniss este un nume pe cât de puţin cunoscut în România, pe atât de important la nivel internaţional. Fotograful maghiar născut la Cluj este câştigătorul unui premiu Pulitzer şi a altor numeroase premii naţionale şi internaţionale, membru fondator al Sony World Photographic Academy, membru al Consiliului Administrativ World Press Photo şi colaborator al revistelor Geo şi National Geographic.



Pentru prima oară în Cluj, fotograful Péter Korniss îşi prezintă o serie retrospectivă de cadre realizate în ultimii 40 de ani în satele ardeleneşti.


Sălile Muzeului de Artă Cluj-Napoca s-au dovedit a fi neîncăpătoare pentru sutele de oameni care s-au prezentat miercurea trecută [3 martie] la vernisajul expoziţiei «Fotografii 1967-2008». Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat Karoly Feleki, Dorel Găină, Mircea Albu, Ramona Novicov şi Călin Stegerean, directorul muzeului.





István Feleki, curatorul expoziţiei, a ţinut o frumoasă cuvântare, făcând cunoscută publicului activitatea fotografului. O orchestră a destins mai apoi atmosfera, interpretând piese compuse special pentru acest eveniment. În tot acest timp, Péter Korniss a stat deoparte, atent la toate cuvintele şi notele muzicale care i s-au dedicat.







Pentru cei care au ratat vernisajul, expoziţia poate fi văzută la Muzeul de Artă Cluj-Napoca timp de încă trei săptămâni, până pe 4 aprilie.

13 comentarii:

  1. Apai nu prea stiu daca Korniss mai e chiar clujean, pentru ca desi s-a nascut la Cluj s-a mutat la Budapesta de cam multisor (cand avea 12 ani), deci nu traieste in Cluj. Desi a fotografiat mult pe aici deci probabil ca e legat de locurile natale (probabil in adancul sufletului e clujean, dar tu nu ai de unde sti asta). Aplicand acelasi rationament inseamna ca si Munkacsi e clujean, nu? Fain ar fi...

    RăspundețiȘtergere
  2. E o chestie careia inca nu-i stiu versiunea corecta: esti clujean daca te-ai nascut in Cluj sau daca locuiesti in Cluj? In tot felul de indrumare de limba romana am gasit variante contradictorii, deci nu is foarte convinsa ca stiu 100% cum e corect.
    Presupunand ca e dupa locul in care te-ai nascut [eu insist pe asta], atunci la Peter Korniss am nimerit-o.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca esti clujean daca locuiesti in Cluj. Adica daca apartii multimii clujenilor, locuitorii Clujului. Sau atunci cand consideri ca apartii unei comunitati. De aia am presupus ca poate Korniss se considera clujean, desi nu stiu asta pentru ca nu l-am intrebat.

    Daca te-ai nascut intr-un oras, atunci e orasul tau natal, desi nu e neaparat necesar sa si traiesti acolo si deci sa fii locuitor al acelui oras.

    Ok, daca tu insiti pe chestia aia, atunci o persoana de etnie maghiara, nascuta in Romania cum se numeste? Ungur sau roman? Daca e asa cum zici tu atunci ar trebui sa se cheme roman. Numai ca toata lumea le zice unguri aici la noi si romani in Ungaria. Dilema! De fapt corect ar fi ca e "cetatean roman de etnie maghiara", insa nimeni nu foloseste asemenea expresii in vorbirea curenta. In plus persoana respectiva poate sa aibe si dubla cetatenie, caz in care atunci se complica si mai tare lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
  4. La faza cu ungurii, la felul cum o zici tu, e altceva. Romani nu is, ca is unguri. Da' is clujeni sau baimareni sau zalauani sau bucuresteni. Atunci is clujeni maghiari.

    Daca au dubla cetatenie [desi, din cate stiu, a doua cetatenie se capata destul de greu si e si mai greu sa pastrezi doua cetatenii simultan], atunci ii bai mare de tot. Alora nu stiu cum le mai zice.

    RăspundețiȘtergere
  5. > Romani nu is, ca is unguri.

    Aia zici tu, da intreaba numai un ungur "adevarat" adica din Ungaria sa vezi ce zice.

    Sincer cred ca e mai bine sa omiti pur si simplu etichetele astea, mai ales ca sunt atat de discutabile. Numai iti dai de furca sa verifici aiurea chesti in plus de dragul unei etichete aiurea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, ai dreptate, cred ca mai bine evit discutiile.

    Acuma modific si articolul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mult mai bine si foarte adevarat. Korniss e foarte putin cunoscut in Romania si chiar si in Cluj, spre rusinea noastra. N-ar strica un articol pe fotografa.ro despre el si un altul despre Munkacsi. De Diane Arbus stie toata lumea.

    Vezi ca ai mancat s-ul de la "nascut".

    RăspundețiȘtergere
  8. Apropo: stiai ca unul dintre motivele pentru care Catier-Bresson a pus mana pe aparatul foto, a fost o fotografie de-a lui Munkacsi? Vezi articol de pe NYT:

    http://www.nytimes.com/2007/01/19/arts/design/19munk.html?_r=1&pagewanted=all

    RăspundețiȘtergere
  9. A, n-am observat. Multumesc ca mi-ai spus, am corectat.

    M-apuc incet sa scriu si despre fotografi, ca ar fi cazul. Am inceput cu din astia cunoscuti si o sa continuu si cu altii.
    Cronica asta de expozitie e pe lista de asteptare, urmeaza sa fie si ea incarcata pe Fotografa cat de iute.

    Interesant articolul din Times, nu stiam chestia asta.

    A, si apropo, nu am apucat sa-ti multumesc ca m-ai trimis la expozitie la Korniss. Daca nu ziceai de ea eu nu stiam de fotograf si poate nu mergeam.

    RăspundețiȘtergere
  10. ..la bucuresti la ccu(centrul cultural ungar )str gina pattrichi nr 6 ( fosta orlando ) este o expozitzie cu Brassai ...! merita vazuta ..!

    RăspundețiȘtergere
  11. A, da!! Auzisem de expozitie, si mie mi-ar placea tare mult s-o vad. Din pacate, Bucurestiul e prea departe...

    RăspundețiȘtergere
  12. Ma bucur ca ai postat acest blog; l-am cunoscut pe Peter Korniss cu o zi inainte de vernisaj; prietena mea Ramona Novicov m-a invitat la o cina cu el - a fost si Feleki Istvan si am petrecut o seara excelenta; ca sa vezi cit de mica e lumea, eu avusesem niste imagini in expozitia/concurs "Ardealul in 100 de imagini" in Budapesta cu un an inainte - K.P. fusese presedintele juriului!! In orice caz, ne-a povestit istorii din vremea cind a realizat aceste proiecte fotografice - In caz ca esti interesata, exista un album splendid Korniss Peter - cred ca Istvan mai are citeva exemplare - costa 100 RON, dar merita fiecare banut. Precedenta expozitie KP a fost cred in 1999 la Bucuresti, la Muzeul Taranului Roman, curata de Andrei Plesu, iar autorul ne marturisea ca niciodata nu a avut asa emotii la un vernisaj ca la aceasta din orasul lui natal.

    Crina

    RăspundețiȘtergere
  13. Ma bucur ca dau iar de tine, Crina. De cand am plecat din ArtImage nu am mai stiut nimic de tine, doar ca ti-am vizitat la un moment dat o expozitie la Biblioteca.
    De album stiu, dar nu era in maghiara? Sau zici de cel tradus in engleza?
    Pe doamna Ramona Novicov am vazut-o la vernisaj, eu eram chiar langa solistele din orchestra [vezi unghiul din care is facute pozele], iar dansa era undeva chiar in fata orchestrei. Pe tine nu te-am vazut, desi daca ai fost, e posibil sa te fi scapat din vedere, printre toate zecile alea de oameni care or fost.

    RăspundețiȘtergere