luni, 2 mai 2011

Să-l gugălim pe Tudor Platon


Când a avut prima expoziție personală, anul trecut, n-a prea frecat pe multă lume grija de el. Când a participat la workshop-uri și alte minuni sau când a luat premii mari pe la concursuri foto, nici atât. Deși, zic eu, ar fi meritat. Însă acum, când chiar nu era momentul, a intrat în atenția tuturor celor pentru care numele de Tudor Platon nu avea înainte o rezonanță foarte puternică.

Tudor a fost recent exmatriculat - „mutat disciplinar” ar fi un termen mai frumos, mi se șoptește din sală - de la liceul la care învăța, datorită unor fotografii pe care le-a realizat pentru Grădinița de fotografie documentară Oskar (nu vă luați după nume, proiectul e mai serios decât sună). Practic, fiecare cursant trebuia să realizeze un proiect fotografic, derulat pe o jumătate de an, cât mai aproape de comunitatea în care trăiește. (Asta e una dintre clasicele - și lăudabilele - încercări ale lui Ufo de a convinge oamenii că se pot face fotografii bune și în alte părți decât Cuba, India sau Kenya, și cu bugete sub zeci de mii de euro.)

Tudor și-a ales un subiect la îndemână, pe care l-a ilustrat cât a putut de bine: Elev în clasa a XII-a. Și a arătat ceea ce cu toții am mai văzut până acum: că se bea în crâșmele de lângă școală, că se fumează în pauze, că se chiulește, că după ore se mai stă la un joc de cărți pe catedră, că se merge la meditații. Măi, acuma nu c-ar fi neapărat de bine toate chestiile astea, dar de întâmplat, cred că se întâmplă în fiecare liceu din fiecare oraș. Și îs arhicunoscute aspectele astea ale vieții de liceu, mă îndoiesc că vreun prof a avut un șoc atunci când a văzut pozele. Ei, oricum ar fi, se pare că Tudor nu învăța la cea mai verticală și mai corectă școală din lume, și profii lui au considerat că ce-a făcut el e strigător la cer, așa că au decis să îi exmatriculeze, pe el și pe câțiva dintre colegii care apăreau în fotografii.

Nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost dacă eu aș fi fost exmatriculată, mutată disciplinar sau cum o fi, dintr-un asemenea motiv, cu două luni înainte de bac. Nu vreau să mă gândesc cum m-aș fi simțit dacă aș fi fost în locul lui și aș fi văzut că școala mă dă la o parte pentru așa ceva, prefăcându-se că toate îs roz și doar eu îs acolo ca să pervertesc locul. La mine în liceu se acceptau lucrurile astea ca atare, nu exmatricula nimeni pe nimeni pentru chestii pe care le mai fac alți 300 de oameni din liceu. Și care, dacă-i până acolo, nu făceau rău nimănui. Fumezi și bei pe plămânii și pe ficatul tău. Și, dacă nu ești lăsat, o faci pe ascuns. Îmi pare rău că profesorii lui Tudor nu au fost la fel de înțelegători și de deschiși la minte cum au fost ai mei.

Oricum ar fi, cred cu tărie că treaba asta urâtă de acuma va reveni, într-o zi, în favoarea lui Tudor. Cât de curând. Deja îl gugălește lumea în draci, doar la mine pe blog ajung zilnic zeci de oameni care-i caută numele și fotografiile. Tudor, o să ajungi mare cât de iute. Tare ești deja. Și atunci n-o să mai conteze toate astea.

38 de comentarii:

  1. Din câte am înţeles eu, nu l-au exmatriculat (mutat disciplinar) pentru conţinutul fotografiilor, ci pentru că fotografiile au ajuns pe net. Atunci de ce i-au exmatriculat pe ceilalţi cinci? Mie îmi cam scapă logica asta. Cred că şi-au dat seama de magnitudinea tâmpeniei pe care au făcut-o şi acum o dau a-ntoarsa. Sunt panicaţi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, acuma mă gândesc la ce spui, ai dreptate, nu se pupă ce-or zis cu ce-or făcut.
    Nu știu dacă îs panicați sau dacă au vreo urmă de părere de rău. Mai ales panicați nu știu de ce ar fi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sau panică, sau s-au gândit să-i ciuruiască pe toţi cu o exmatriculare ca să dea un exemplu chinezesc (gen împuşcat în stadion). Apropo de stadion. Păcat că n-aţi prins vremurile în care te scotea directorul la careu dacă săvârşeai acte împotriva orânduirii socialiste. Gen şterpelit mere din remorca tractorului Întreprinderii Agricole de Stat ce se învecina cu prestigioasa unitate de îvăţământ. Evident că toată lumea râdea. Nu de învinuiţi ci de autorităţile şcolare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Haha, nu am prins vremuri din alea - și tind să cred că e de bine, nu neapărat de rău - dar cred că era tare o fază de-asta.

    Așa și acuma, prea puțini îl arată cu degetul pe Tudor. Dezbaterea se învârte cel mai mult în jurul profilor, al direcțiunii, inspectoratului ș.a.m.d.

    RăspundețiȘtergere
  5. De sanctionat au fost sanctionati pentru tot ce au facut. "Regia" a fost recunoscuta de ei in consiliu, iar sanctiunea a fost aceea de mutare la alta scoala. Din prima. Nu i-au exmatriculat si dupa aia s-au razgandit.
    Cum bine ai remarcat, din pozele lui Tudor, "Ei, oricum ar fi, se pare că Tudor nu învăța la cea mai verticală și mai corectă școală din lume" Tudor era intr-o scoala nu tocmai minunata. Oare?
    Ce garantie ai ca ce e in pozele lui Tudor se intampla cu adevarat in acea scoala? Ca studenta la jurnalism ar fi trebuit intai sa verifici daca ce a pozat Tudor e adevarat si dupa aia sa-i iei apararea. Dupa cum "se pare" nu ai verificat. Daca la tine in liceu se intampla asa ceva si se tolera asa ceva asta inseamna ca e bine? Eu ma gandesc ca nu. Din pacate comunistii de care tot pomeniti peste tot isi gasesc lacasul si in sufletele voastre. Judecata va este influentata de ce zice turma. Imi pare rau ca niste oameni care ar trebui sa gandeasca deschis sunt mai inchistati in sabloane si in judecati bazate mai degraba pe logica de turma decat pe cea formala. Inteleg sa iei apararea unui copil care incearca sa se afirme, dar poate ca exact asta a fost scopul intregii actiuni. Sa atraga atentia asupra sa. Din pacate toata lumea a cazut in aceasta capcana. Probabil ca Tudor a castigat batalia. Dar oare lupta a castigat-o? Depinde cu cine se lupta. Cu scoala, poate a castigat-o, dar la ce-i foloseste? Oare merita sa castigi o lupta cu asemenea mijloace? Si aici ma refer la ce se intampla cu profesorii din acea scoala. Te las pe tine sa raspunzi.
    Aha, si inca ceva. Tudor Platon avea pe langa absentele din catalog, absente care au cantarit destul de mult in decizia sanctionarii (ceilalti colegi ai sai, de asemenea) o multime de ore si chiar zile in care i s-a tolerat lipsa de la scoala pentru a-si pune in practica proiecte fotografice personale. Dar asta nu mai conteaza ca doar batranii pe care ni-i arata Tudor in fotografii, ne invata ca "scopul scuza mijloacele".

    RăspundețiȘtergere
  6. Înțeleg că sunteți o persoană care nu prea îl are la suflet pe Tudor. Și care, nu știu de unde, de neunde, știe destul de multe despre mine. O semnătură ar fi fost utilă, să știu cu cine am onoarea. Dar, asta e, decizia de a nu semna vă aparține și v-o respect.

    Ce garanție am că așa a fost? Păi, în primul rând, îl cunosc pe Tudor și știu cum lucrează. Am avut multe discuții cu el și l-am și văzut la muncă, și știu că el nu e genul de om cu regia în spate. El nu se complică cu regizat de cadre, pentru că nu-i place. Regizat de cadre ar fi una, dar în cazul de față am avut de-a face, după teoria adusă în discuție de dvs, de o întreagă poveste în imagini. Regizată? De Tudor? De oricine altcineva și pozată de Tudor așa, făcută? Mă îndoiesc.
    Doi la mână... dar aici ar trebui să vă știu vârsta. Când ați terminat liceul? Când ați intrat ultima dată într-un liceu, în calitate de om de care nu se feresc elevii? Că dacă sunteți profesor sau ceva de genul, îmi închipui că nu se apucă ăștia să fumeze în fața dumneavoastră. Pot să bag mâna în foc că la orice liceu din țară (care nu e religios sau numa de fete sau mai știu eu ce excepții de acest gen) se petrec aceste lucruri. E o axiomă treaba asta, nici nu mai trebuie verificată. Stimate domn/doamnă, în școala mea generală (clasele I-VIII, nu liceu!), au fost prinși elevi de clasa a șasea făcând sex în baie. Asta era prin 2000, 2001. În liceele și școlile din orașul meu au fost prinși elevi care fumează, beau, se bat ș.a.m.d. ÎN ȘCOALĂ. Povești de acest gen vezi zi de zi în presă, auzi zi de zi de la prieteni de prin te miri ce orașe din țară. Nu am nevoie să demarez o investigație pe tema asta!

    Ceea ce am scris eu aici nu e nicio judecată de turmă. N-am vorbit cu nimeni despre treaba asta până acum. Sunteți al treilea, după Tudor Platon și Gelu Lupaș, cu care am această discuție. Nu mă acuzați fără să vă documentați. Parcă tocmai scriați că nu e în regulă.

    A avut absențe multe? Foarte interesant. Ce relevanță are acest lucru? De ce nu s-a spus asta în declarații? Profesorii lui au avut prilejul să spună orice în fața presei. Interesant lucru, s-au legat doar de poze, nu și de „zilele” lipsă. Să fie doar o coincidență? :)

    Uitați, stimate domn/doamnă, eu normal că sunt de partea lui Tudor. Îl cunosc și am o părere nu bună, ci foarte bună despre el. Dintr-o mie de motive pe care nu cred că le-ați înțelege și care nu cred că vă interesează. Văd că nu îmi împărtășiți opiniile și, din nou vă spun, vă respect părerea. Dar credeți-mă că, în ciuda simpatiei pe care i-o port lui Tudor, înainte de a trage orice concluzie am judecat la rece și m-am informat din toate sursele pe care le-am avut la îndemână. Inclusiv (MAI ALES) declarațiile reprezentanților școlii.

    RăspundețiȘtergere
  7. > Ce garantie ai ca ce e in pozele lui Tudor se intampla cu adevarat in acea scoala?

    Se întâmplă în aproape toate şcolile, deci e foarte paluzibil să se întâmple şi în acea şcoală. Nu e nicio regie. Singurul cadru regizat e cel cu cuplul pe deal, iar in text era specificat explicit acest lucru.

    Următoarele măsuri erau plauzibile pentru pedepsirea faptelor prezentate în fotografiile lui Tudor:
    - amendă pentru fumat în incinta unei instituţii publice
    - avertisment verbal elevului neatent la ora de informatică

    Legat de acest caz nu pot să constat decât că lumea gândeşte destul de deschis.

    @Ioana: Sunt panicaţi pentru că prin decizia pe care au luat-o au atras atenţia exact asupra problemelor despre care nu doreau să se afle. Nu e vorba de opinia publică ci de inspectorat. Controale, prostii. Acum vor să muşamalizeze totul şi pun elevii să dea declaraţii că fotografiile au fost regizate. Probabil ăsta a fost şi pretextul pentru care i-au şi exmatriculat. Normal, au contabilizat şi absenţele şi toate abterile trecute.

    RăspundețiȘtergere
  8. Simplul fapt ca il stii pe Tudor nu spune absolut nimic despre scoala in care a invăţat. Dacă îl ştii aşa de bine pe Tudor, intreabă-l mai bine pe el ce se face în şcoala aia şi dacă seria lui de poze este relevantă pentru ce se întâmplă acolo. Dacă el este aşa cum spui tu, atunci ai să afli lucruri interesante, lucruri care nu se întâmplă în orice şcoală din ţara asta. S-ar putea să-mi dai, măcar parţial, dreptate. Este trist că intr-un sistem de învăţământ care "scoate numai tâmpiţi", o sancţiune care în orice societate spre care tânjim să ajungem ar fi fost acordată exact la fel, pune anatema asupra celor care au pedepsit nu asupra celor care au greşit deşi, culmea, se acceptă că au greşit. Sancţiunea nu s-a dat numai pentru că au fumat, sau pentru că au jucat poker pe catedră, ci pentru că au aruncat asupra şcolii o pată nemeritată. Bineînţeles că e mai simplu să-l susţii pe cel oropsit, dar nu crezi că ar fi mai corect să te uiţi din toate unghiurile şi după aia să dai un verdict?
    În ceea ce priveşte identitatea mea nu am reţineri să o divulg, dar asta doar in spaţiul personal, faţa în faţa cu cei cu care vorbesc. Dacă discuţia ar fi fost privată ai fi aflat identitatea mea, deşi îţi garantez că nu are nici un fel de relevanţă. Nu sunt o persoană cunoscută şi nici nu am realizări de nici un fel aşa că faptul că ai şti cum mă numesc nu ar schimba cu nimic lucrurile. Te-ai întrebat de unde ştiu atâtea despre tine. Nu ştiu nimic despre tine, dar google is our friend. Am scris aici pentru că imi place să stau de vorbă cu oameni care gândesc. Daca presupui că sunt profesor , sau sunt in vre-un fel implicat în acea şcoală, iarăşi te înşeli. Modul în care am obtinut informaţiile nu are importanţă. Chiar te rog să-l intrebi pe Tudor dacă ce spun eu e adevărat, sau mai bine întreabă-i pe copii din şcoală. Dar întreabă-i şi pe cei care merg la şcoală nu doar pe cei ca Tudor care, aşa cum susţine chiar el, au trecut şcoala pe planul doi.
    Pe Tudor îl ştiu cu mult înainte de acest incident şi până acum am apreciat talentul pe care indiscutabil îl are şi pe care se străduieşte să şi-l dezvolte. Dar talentul in nici un caz nu ar trebui să fie o scuză pentru modul în care a procedat, cel puţin faţă de câteva persoane care l-au sprijinit în şcoala aia.
    În finalul intervenţiei mele vreau doar să-ţi mai spun că deşi a trecut mult timp de când am trecut prin liceu, nu îmi sunt străine lucrurile ce se intâmplă. Am copii la liceu şi îşi văd de treabă, merg la concursuri, participă la o mulţime de proiecte alături de profesorii şi de elevii din şcoală. Da, chiar din acea şcoală. Eu nu am susţinut că alea sunt lucruri care nu se întâmplă. Am spus doar că sunt excepţii şi că marea majoritate a copiilor din şcoala aia îşi văd de treabă.
    Poate peste ceva timp ai să reciteşti ce am scris şi ai să-mi dai dreptate. Acum e prea cald.

    RăspundețiȘtergere
  9. Gelu, da, se prea poate să fie adevărat ceea ce zici. Știu că inspectoratele nu sunt așa de tolerante și de deschise ca și direcțiunile școlilor, am pățit-o și noi la liceu de câteva ori, cu câteva scandaluri, și știu că dacă se ajunge la anchetă din partea lor, e nasol pentru toată lumea.

    Anonim, repet, m-am uitat din toate unghiurile, de câte două ori din fiecare unghi, dacă vreți. Sunt excepții cazurile din fotografii? Bine, se poate, in funcție de ceea ce considerați dumneavoastra a fi excepții. Eu din experiență vă spun că măcar un sfert din elevii din școli sunt așa. Orele de info sunt un prilej să stai pe messenger și pe Facebook (pe când eram eu la liceu era Hi5, dar pot să bănuiesc în ce sens sa orientat evoluția). În tot cazul, și dacă ar fi să fie doar excepții rare (să presupunem că doar acei 5-6 elevi fac asta), atunci de ce ar fi fost rău faptul că s-a ilustrat asta în fotografii? Tudor nu a spus niciodată că asta fac toți.
    Faptul că sunt copii (inclusiv ai dvs) care merg la concursuri, olimpiade și alte alea, iarăși nu spune nimic. Nimic în sensul că un copil, dacă e olimpic, nu înseamnă că nu fumează în pauze, că nu bea în barurile din vecinătatea școlii, că nu se uită la poze cu gagici în ore. Și eu am avut colegi olimpici care făceau de-astea. Și mergeau la olimpiade și la concursuri și erau elevi buni, dar cu toate astea făceau tot felul de tâmpenii, chiar și în școală.
    Nu mi se pare că trebuie să ne ascundem după deget. Dacă asta se face, e problema lor. E viața lor. O vor face pe ascuns, dacă nu vor fi lăsați. Că nu e ok să fumezi în școală, pentru că regulamentul zice asta?...de acord. Dar uite, în Zalău, de exemplu, directoarea unui liceu a fost demisă pentru faptul că, la locul unde se adunau elevii să fumeze (cum e la Tudor la liceu chestia aia de la subsol), ea a pus o plăcuță pe care scria ”Spațiu de fumat”. Atât. O plăcuță era diferența între înainte și acum, și plăcuța aia care reprezenta acceptul ei că e în regulă să se
    întâmple așa ceva i-a adus demiterea.

    Eu înțeleg, atunci, că profii ar vrea să mușamalizeze, și încep să înțeleg și motivele, dar asta nu îi face cu nimic mai corecți. Aia e școala, fie că elevii sunt sau nu excepții. Mie exmatricularea mi se pare o măsură foarte drastică, mai ales în prag de bac. Sunt convinsă că s-ar fi găsit zeci de alte metode prin care să-i pedepsească, dacă tot sunt cazuri atât de izolate, care aduc pete așa de urâte pe obrazul liceului.
    La mine a trecut deja partea de cald, am apucat să gândesc la rece toată problema. Și cam asta rămâne opinia mea. Așa cum văd că și dumneavoastră ați ajuns la o concluzie finală de la care nu veți pleca nici în ruptul capului. Din nou vă spun, e opinia dumneavoastră și o respect. Poate considerați că e mai obiectivă decât a mea. Cum credeți. Dar nu sunt de acord cu ea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Faza aiurea e că Tudor n-a trecut prin toate procedurile birocratice care presupun publicarea materialelor înregistrate în unităţi de învăţământ. Respectiv cererea acceptului direcţiunii, profesorilor, verificarea materialului de către unităţile abilitate din MECTS etc. Aceept = accept scris, cu semnătură şi ştampilă în cazul în care e vorba de o organizaţie. Mă îndoiesc că ar fi reuşit oricum.

    Şi noi am fost o clasă cu probleme disciplinare, însă aveam elevi cu rezultate foarte bune la învăţătură [nu neapărat cei cu probleme disciplinare, dar nu erau sub medie nici ăia].

    Spaţiul pentru fumat mi se pare că trebuie avizat de către pompieri. Practic mafia din învăţământ se va folosi de orice abatere ca să demită o persoană nedorită şi să pună în locul său pe fratele, sora, fiul, nepotul, colegul de partid, etc. al cuiva influent. Asta e una dintre problemele serioase, nu faptul că se fumează în şcoli sau că joacă elevii cărţi după ore.

    Cât timp fumatul e tolerat în societate, fenomenul va exista şi în şcoli. De acord că nu e neapărat o regulă şi că în şcoli se întâmplă multe alte lucruri ok care ţin sau nu de procesul de învăţământ. Însă e un punct de vedere. Şi un punct de vedere trebuie respectat, chiar dacă nu sunteţi de acord cu el. Totuşi, chiar dacă fenomenele respective nu sunt neapărat reprezentative [foarte discutabil; fumatul aş zice că e reprezentativ] pentru învăţământul preuniversitar, ele există. Fotografiile care prezentau aceste fenomene erau doar sarea şi piperul din proiectul lui Tudor. Dascălii nu au văzut pădurea de copaci. Proiectul prezenta viaţa unor elevi din clasa a XII-a şi drumul spre maturitate pe care aceştia îl parcurg. O să mai treacă ceva generaţii până când o să ne putem privi aşa cum suntem.

    RăspundețiȘtergere
  11. PS: Ioana, nu exmatriculaţi ci mutaţi disciplinar. Nu e mare diferenţă, însă având în vedere cariera pe care ai început s-o urmezi, contează. Te rog să nu fii superficială ca şi majoritatea jurnaliştilor români.

    PPS: M-am săturat să tot completez câmpul ăla cu name/url.

    RăspundețiȘtergere
  12. Da, aici am văzut că e o contradicție. El zice că a primit aprobare din partea profilor, dar dacă nu a fost scrisă oricum nu prea contează. Știu că în școli e foarte strictă faza cu pozele. Toată lumea face, mereu vezi pe câte unul-altul cu camera de gât în licee, făcând poze prin pauze. Și nu-ți zice nimeni nimic până...ei, tocmai am văzut cu toții până când.

    E ok, sunt de acord și cu asta, hai să zicem că n-o avut deloc acordul reprezentanților școlii. Cu toate astea, așa cum am mai zis, exmatricularea mi se pare o măsură puțin prea drastică.

    EXMATRICULÁ vb. I. tr. A elimina (un elev, un student) dintr-o școală, dintr-o facultate etc., scoțând(u-l) din matricole.

    Cred că e tot un drac. Doar că „mutare disciplinară” sună mai bine. De fapt, extmatricularea e urmată de o reînmatriculare la altă școală, și tot procedeul ăsta constituie mutarea disciplinară.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ai dreptate, e tot un drac. Transfer disciplinar e de fapt tot exmatriculare cu drept de reînscriere.

    RăspundețiȘtergere
  14. e tare greu de acceptat realitatea....asa sa fac o mica paranteza,legata mai pe ocolite de subiectul acestei postari,adaug faptul ca : invatam copii ca nu e frumos sa minta,dar de exemplu ii mintim ca exista mos craciun,si apoi intr'un final descopera minciuna,iar cand se intampla sa fim mintiti de catre ei,ne socam si ii certam .

    RăspundețiȘtergere
  15. :) La faza cu Moș Crăciun, crede-mă că nu mi-ar fi plăcut să trec prin copilărie știind că nu există. Cred că Moș Crăciun și tot ce ține de el, emoțiile și scrisorile pe care i le lasă copiii și gândurile pe care le îndreaptă către el, toate astea sunt printre cele mai frumoase amintiri din vremea copilăriei. Normal că e o dezamăgire să afli adevărul, dar e mai bine așa decât să ți se spună din start că nu există :)

    Cât despre minciună...toată lumea minte, hai să fim serioși. Ideea ar fi să nu te prindă lumea că minți și, dacă tot insiști să spui chestii care nu-s adevărate, măcar să te faci credibil. În cazul de față, de exemplu, cică Tudor nu avea acordul profilor. Măi, foarte interesant, a făcut o grămadă de fotografii (inclusiv în ore), și niiiiiimeni dintre profesori nu l-a văzut ca să-i dea peste nas - dacă tot nu avea aprobarea lor.

    RăspundețiȘtergere
  16. pe mine nu ma incanta deloc faza cu mos craciun si multe altele din obiceiurile standardizate ale copilariei....in fine:P....legat de faza cu mosu' craiunu' si minciuna in care ne crestem copii,iar in final ne socam ca ne mint,am dat ca exemplu in sensul ca,exact ca si in faza cu tudor,desi toata lumea stie ce se intampla in scoli,toti se socheaza de astea lucruri cand se fac publice,de parca nu le'ar fi stiut dinainte....nu prea stie lumea sa'si asume riscurile,iar cand se bate de repercursiuni,IOI ! VAI ! INADMISIBIL ! CLAR TREBUIE PEDEPSIT CAREVA ! si binenteles se gaseste mereu un tap ispasitor pt a fi spalate pacatele tuturor (uite si aici poate fi o chestie cu influenta religioasa involuntara asupra gandirii,dar mna nu ma avant,ca ma ia valul si ma abat de la subiect:)))))......cazul lui tudor e doar unul dintre mult prea multele care se intampla zilnic si care ne arata la ce nivel e societatea in care traim si mai ales la cat de "liber" gandesc oamenii.

    RăspundețiȘtergere
  17. Sunt de părere că doar profesorii și o parte dintre părinți se „șochează” la văzul acelor lucruri. Elevii sunt perfect conștienți de faptul că, la ora actuală, așa arată școlile din România. Și nu e nicio dramă, n-o murit și nici n-o suferit nimeni din faptul că școala e așa cum e. Nu e nici de bine, îmi dau seama de asta, dar soluția în niciun caz nu stă în exmatricularea unor elevi. Uită-te acuma ce s-o întâmplat: a devenit lumea un loc mai bun dacă șase elevi nu mai sunt acolo? A devenit școala respectivă, măcar, un loc mai bun? Precis.
    Plus că, dacă tot era ca cei șase să reprezinte așaaa un periocol pentru școală, tot nu văd de ce or trebuit exmatriculați. Oricum scăpa liceul de ei peste două luni, dacă asta era marea dramă.

    RăspundețiȘtergere
  18. eu nu am zis ca sant de acord cu decizia luata,pe mine ma dezgusta si ma si amuza prostia cu care se trateaza anumite lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  19. Pedepsirea lui Tudor Platon si exmatricularea lui Bacovia http://vinca-vestea-neamt.blogspot.com/2011/05/pedepsirea-lui-tudor-platon-si.html

    RăspundețiȘtergere
  20. Pedepsirea lui Tudor Platon si exmatricularea lui Bacovia
    http://vinca-vestea-neamt.blogspot.com/2011/05/pedepsirea-lui-tudor-platon-si.html

    RăspundețiȘtergere
  21. pentru o viitoare jurnalistă, cum am citit aici că eşti, a spune că nu a suferit nimeni din cauză că şcolile sunt cum sunt e discalificant.


    ori nu eşti atentă ce tastezi, ceea ce este deja grav, ori chiar crezi că nimeni nu a suferit din cum sunt şcolile şi din cauza a ce se întâmplă în ele, caz în care este iarăşi grav.

    stăpânirea cuvântului, plenară. îţi sună cunoscut?

    plus că exmatriculare şi mutare disciplinară nu este acelaşi lucru. mai vâră şi tu nasul prin legislaţie şi prin regulamente, poate pricepi.

    un jurnalist ori e informat brici, ori face gafe precum exprimările astea ale tale.

    gândeşte-te bine la ce şi cum scrii. ai scăpări impardonabile pentru un viitor jurnalist. căci, te anunţ, mulţi au avut şi au de suferit din cauza jurnalismului făcut pe genunchi.

    nica mădălina

    RăspundețiȘtergere
  22. Eu mi-am argumentat foarte bine toate cele spuse. Dacă recitiți, probabil veți observa exprimarea și o veți și înțelege. ”Fumezi și bei pe plămânii și ficatul tău”. Școlile sunt cum sunt, o exmatriculare de-asta n-o să facă România mai frumoasă, ci doar o să-i sublinieze ipocrizia.

    Faptul că școlile sunt așa nu ne face rău, nu face rău maselor. Mă rog, depinde de la caz la caz. Dacă ești influențabil și faptul că ai tăi colegi joacă poker sau se droghează te influențează și faci la fel, atunci ești prost. Sincer, alt cuvânt nu există pentru așa ceva. Peste tot sunt lucruri urâte. Contează să le eviți și să nu faci la fel ca alții pe care îi blamezi, și nu să dai vina pe x și y, că oricum nu se rezolvă tare curând lucrurile.

    I-am explicat unui alt cititot, în rândurile de mai sus, de ce m-am exprimat cum m-am exprimat. Pentru cineva care a intrat aici și a început să arunce cu rahat în mine (că bănuiesc că grija dumneavoastră nu e deontologia și nici etica presei, pe care eu risc să le periclitez cu exprimările mele cele impardonabile), cu siguranță nu sunteți tare informată și nici nu v-a interesat prea mult altceva decât să aruncați acuze.

    RăspundețiȘtergere
  23. Faptul că școlile sunt așa nu ne face rău, nu face rău maselor.

    vă rog frumos, dar frumos de tot, să realizaţi ce scrieţi.

    cine are ochi să vadă...

    sau nu sunteţi de acord că şcolile trebuie să educe?

    emiteţi lucruri grave.

    cu tot respectul, însă opriţi-vă şi gândiţi-vă ce este aceea o şcoală, la ce anume ar trebui să contribuie...

    sau nu aţi trecut şi dvs. prin şcoli?

    în fine.

    atâta tot că iniţial m-a surprins ca o studentă la jurnalism să emită lucruri de-astea, cum că nu face pe nimeni să sufere ceea ce se întâmplă în şcoli.

    acum, că vă citesc răspunsul, din păcate nu mă mai mir...

    îngrijorător este că veţi face parte din branşa care contribuie la formarea de opinii. or, să spui să ceea ce se întâmplă rău în şcoli nu face pe nimeni să sufere, să afirmi asta ca pe o idee generală, ca pe o sentinţă e grav de tot. apoi să menţii sentinţa e şi mai şi.

    nu prea distingeţi opiniile punctuale de cele generice şi aruncaţi enormităţi când nu e cazul...

    RăspundețiȘtergere
  24. Școlile nu or să fie schimbate prea curând, sper că la asta sunteți de acord cu mine și nu sunteți de părere că iar aberez.

    Școala era EXACT așa cum a arătat-o Tudor și atunci când am terminat eu, acum trei ani. Lucrul ăsta nu a avut nicidecum un impact negativ asupra mea, pentru că am știut să disting binele de rău și nu m-am lăsat influențată de toate prostiile.

    Desigur, dacă e s-o luăm așa, toate lucrurile din jur ne fac rău într-o mică măsură: dezordinea din școli, poluarea, gropile din asfalt, E-urile din mâncare, chimicalele din produsele pe care le folosim zi de zi și lista poate continua la infinit. Toate fac rău într-un anume fel, nu? Dar niciuna nu e atât de gravă încât să începem să ne isterizăm, sunteți de acord?

    Așa e și cu școala. Dar, spre deosebire de dumneavoastră, eu consider că peștele se împute de la cap. Cred că sistemul de învățământ e bolnav, e cangrenat de-a dreptul, și de-acolo pleacă tot. Școala e doar un mic detaliu în acest tablou macabru.

    Știu ce ar trebui să fie școala și ce valori ar trebui să reprezinte. Dar nu mai e așa și nu cred că va mai fi așa vreodată. Așa că ar fi cazul să ne adaptăm cu toții.

    Văd că vă tot legați de faptul că sunt studentă la jurnalism. În primul rând, acesta e un blog personal, și nu un suport media al vreunei instituții de presă. Prin acest blog, mă reprezint doar pe mine și pe nimeni altcineva. Nici măcar școala nu mi-o reprezint. Faptul că sunt studentă la jurnalism nu înseamnă că acest blog este presă, nicidecum.

    Lucrez în presă, lucrez la două reviste online (una de cultură și una de fotografie) și acolo scriu după cerințele impuse. Acolo nu-mi dau cu părerea mai mult decât îmi e permis. Aici, însă, fiind un spațiu doar al meu, am tot dreptul să exprim orice păreri. Pot să scriu că cerul e verde cu dungi roșii, dacă asta e părerea mea. Și cu siguranță afirmațiile mele nu vor face rău „branșei”, pentru că aici nu-mi exercit apartenența la branșă.

    Văd că acum v-ați schimbat formulele de adresare. Nu era nevoie. Eu m-am adresat cu „dumneavoastră” pentru că așa am simțit, dar nu e nevoie să vă adresați și dumneavoastră la fel. Oricum, respectul nu stă în asta.

    RăspundețiȘtergere
  25. Nu se ocupa Tudor cu regia? Păi, dacă aveţi o părere aşa de bună despre el, rugaţi-l să vă arate toate pozele şi să spună adevărul despre ele. Cu siguranţă, nu vă va minţi. Nici la şcoală n-a minţit niciodată.

    RăspundețiȘtergere
  26. În ceea ce privește problema asta cu pozele din școală și cu exmatricularea, m-am lămurit direct de la Tudor cu tot ce era de lămurit. Nu știu cum era Tudor în școală, pe cine mințea și pe cine nu mințea. Dar, văzând aceste fotografii și cunoscându-i modul de lucru, sunt aproape în proporție de sută la sută sigură că nu le-a regizat. Cum am mai spus, așa arăta și liceul meu, așa arătau toate liceele în care am intrat sau despre care am auzit.

    RăspundețiȘtergere
  27. Dar de la cineva din şcoală aţi cerut lămuriri? Ca să vă faceţi o părere corectă, nu de alta, dar când veţi afla că "instantaneele" erau, de fapt, vreo 30 - 40 de poze, făcute din diferite unghiuri, de la diferite înălţimi, că elevul pozat la uşa directorului n-a fost niciodată trimis să primească vreo sancţiune, că fetele alea au fost pozate după ore, nu în timpul orelor... poate o să constataţi că e "regie" pură şi că Platon minte cu seninătate. Spuneţi că ştiţi cum lucrează. Şi noi ştim, l-am încurajat şi susţinut să-şi urmeze pasiunea - şi asta se poate verifica foarte uşor, trebuie doar să vreţi. Dar dvs. vedeţi ceva în comun, între proiectul care a făcut atât de mult rău şi fotografiile care i-au adus laude lui Platon? Eu, sincer... nu. Pentru a fi corectă cu propria dvs. persoană, poate ar trebui să-i mai întrebaţi şi pe alţii despre "adevărul" acelor imagini.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  28. Anumitor lucruri pe care mi le spuneți nu le găsesc înțelesul. Adică afirmați, de pildă, că instantaneele erau 30-40, făcute din tot felul de unghiuri... păi la fel de bine puteau fi 10000 făcute din tot atâtea unghiuri. Asta nu le face cadre regizate.
    Că el și-a pus colegii în anumite poziții (regizând, deci, cadrele), eu v-am spus că nu am de unde să știu. Dumneavoastră insistați pe lucrul ăsta, dar în afară de nume, nu știu nimic despre dumneavoastră. Adică nu știu în calitate de ce îmi vorbiți (profesor, coleg, părinte al unui coleg de-al lui Tudor etc.), așa că nu știu de unde aveți certitudinea cfaptului că el chiar a făcut fotografii regizate.

    Însă ceea ce a afirmat directoarea școlii în materialul difuzat de Antena1, faptul că „fotografiile” (înțelegându-se, de aici, TOATE fotografiile) nu sunt pe bune...cu asta mi-e greu să fiu de acord.

    La fel, un vizitator al site-ului Oskar a observat încă o chestie: în fotografiile cu băieții care joacă poker (sau ce-or juca) pe catedră, unul dintre ei stă cu ochelarii de soare și are o expresie din care reiese foarte clar că era conștient de prezența camerei și că juca un rol, practic. Mai pe românește, se dădea în spectacol sau făcea pe interesantul. Asta, din nou, nu înseamnă regie. E doar instinctul oamenilor de a se aranja să arate cât mai bine în fotografii.

    RăspundețiȘtergere
  29. 1. Da, v-am spus că cred că e o regie poza de la catedră, dar că regia vine din partea tipului cu ochelari, care pozează în șmecheraș. În rest, imaginea arată așa cum am văzut-o și eu în cei patru ani de liceu, cu băieții care jucau Cruce fie pe catedră, în pauze, fie pe picioare, în ore.

    2. Aceleași experiențe pe care le-am avut în liceu mă fac să cred că minciuna a venit mai degrabă către comitetul de profesori, pentru că, să nu uităm, Tudor era între ciocan și nicovală: minciuna („e regizat totul”) i-ar mai fi putut aduce o salvare, în vreme ce adevărul („da, dragi profesori, așa e școala și voi știți asta”) l-ar fi condamnat clar. Dacă într-adevăr el a spus ce susțineți dumneavoastră, cred că atunci și-a jucat ultima carte.

    3. Acuma nu cred că e așa de corect să vă luați de familia lui. Din nou, nu știu în calitate de ce spuneți asta, așa că e părerea dumneavoastră și v-o respect. Dar cred că ați atins o coardă prea sensibilă aici. Eu l-am cunoscut pe Tudor ca pe un om foarte deschis, foarte cinstit și care e gata mereu să sară în ajutorul celorlalți. De asemenea, l-am văzut ca pe un om foarte inteligent și cu o cultură bogată. Dacă e sau nu de nota 10, e problema lui. Mai mult, un alt lucru pe care l-am învățat din liceu e că notele nu reflectă absolut nimic. Și v-o spune asta cineva care provine dintr-o clasă în care media anuală (A CLASEI) s-a situat mereu între 9.80 și 9.90.

    Știu că școala l-a susținut o vreme. Asta a spus-o și el și asta s-a văzut și în fotografiile pe care le-a publicat prin școală și prin intermediul diverselor activități demarate de școală (se vedea în filmare). Cadre video cu catalogul cred că ar fi fost complet inutile - dacă Tudor n-ar fi avut o absență în tot liceul și dacă ar fi avut numai note de 10, ar fi schimbat asta ceva?

    Am avut și eu cu cineva discuția legată de folosirea termenului „exmatriculat”. Dacă vă uitați în DEX, veți observa că termenul nu a fost folosit deloc impropriu în articole. Dicționarul a fost folosit cu încredere și bine s-a și făcut. Tudor chiar a fost exmatriculat. „Mutat disciplinar” e un alt fel de-a spune același lucru, poate mai plăcut și mai delicat.

    Regulamentul școlar l-am citit și eu cu atenție, și să știți că și de aceea nu dau dreptate școlii, pentru că am văzut ce este stipulat în regulament.

    Numai bine și dumneavoastră!

    RăspundețiȘtergere
  30. Domnişoară, observ că, deşi vi se pun în faţă alte ipostaze ale problemei, insistaţi să credeţi doar ce vreţi dvs. Asta e... Dacă "ultima carte" a lui Platon a fost să mintă, iar nu să-şi regrete gestul (măcar faţă de colegii săi, actanţii din proiect), încep chiar să cred că trebuia folosit termenul "exmatriculat" cu sensul din regulamentul şcolar, dacă cel din DEX e evaziv. Spuneţi că aţi citit regulamentul şi că acest cuvânt a fost folosit cu sensul corect. Atunci, cum se face că băiatul acesta termină şcoala anul acesta? Când eşti exmatriculat, repeţi anul, la aceeaşi şcoală sau la alta. Hmmmm...

    Legat de mediile şi abesnţele lui, singur s-a dat în faţa presei drept "elev eminent". Eu am spus doar că nu era eminent, ci era... normal.

    Cât priveşte familia lui, tatăl lui nu a dat niciodată în 8 ani pe la şcoală, nici măcar acum, când fiul său a avut probleme. Iar mama lui, în 8 ani, dacă a fost de 4-5 ori. Deh, atât a interesat-o... Eu am scris clar că Platon este o victimă, cel care minţea în interviuri cu neruşinare n-are nicio treabă cu Platon pe care l-am cunoscut eu. Este imaginea mamei sale, nimic mai mult, din păcate.

    Mi-a făcut plăcere conversaţia, vă doresc succes în carieră şi să fiţi un jurnalist adevărat!

    RăspundețiȘtergere
  31. Aţi început să ştergeţi din postări? Ca să ştiu, să nu mă mai deranjez să scriu, dacă tot e ceva de ascuns...

    RăspundețiȘtergere
  32. "Cât priveşte familia lui..."
    mai Gabita , inteleg ca nu stii sa pierzi sau sa recunosti ca ai gresit , dar cu ce drept te iei de niste oameni dupa cum singura spui ca nu-i cunosti.Crezi ca pasiunea lui Tudor si talentul sau se puteau cultiva fara sustinerea lor atat morala cat si financiara?Scrii aici de una ca scoala de fapt a facut totul pentru Tudor pe cand familia nici nu a venit sa se intereseze.pai in cazul asta cred ca nerusinata este Gabita : "Daca vrei razboi , o sa ai razboi".
    Sincer nici nu inteleg ce urmaresti de fapt sa demonstrezi.In afara de profesorii din scoala si cei din jurul lor , concluzia generala a tuturor implicati in aceasta problema este ca a fost o masura prea drastica.Dar nu , Gabita detine adevarul suprem.
    Acuma , eu chiar sunt un apropiat de a lui Tudor si cu mana pe inima sustin ca nu a mintit si crede in munca sa , si nu incearca sa se ascunda dupa cuvinte sau fusta cuiva.
    Coloana vertebrala vs Moluste.
    Sanatate si evolutie!!

    RăspundețiȘtergere
  33. Eu nu am șters din comentarii, am văzut de la început că postarea dvs nu mi-e vizibilă pe blog, deși în e-mail se vede. Nu știu care e problema. Plus că dacă aș fi șters-o, s-ar fi văzut că a existat, dar a fost eliminată (apare ceva postare).

    Eu o să opresc discuția cu dumneavoastră din două motive: primul ar fi că ați început prea tare să dați în părinții lui Tudor, lucru foarte urât, în special datorită anonimatului sub care postați. Dacă tot vă bateți cu pumnul în piept, ieșiți de sub anonimat și spuneți „Bă, îs profesoara X a lui Tudor și el e un nemernic pentru că așa și așa și așa.” sau orice sunteți. Sau spuneți „TUDOR E NAȘPA.” PUNCT. Aici nu am scris despre părinții lui, pentru că ei nu au nicio implicație în acest scandal. Unde mai pui că sunt niște oameni care cu siguranță au suferit enorm datorită rahatului ăstuia prin care a trecut Tudor. Hai să nu mai aruncăm cu căcat în familia Platon, pentru că nu merită.

    Și, așa cum spune Dan, în afară de profesori și de apropiații lor, toți ceilalți au cam fost de părere că decizia a fost drastică. Regulamentul l-am citit, repet. Dar aici o să avem iar o discuție de tipul „ce e aia locație?”. Dacă veți spune că e locul unde se desfășoară o acțiune/un eveniment, atunci înțeleg de ce vă luați de mine pentru folosirea termenului „exmatriculare”.

    Apropo, postarea de comentarii similare pe bloguri diferite.... :) nu e mereu o idee bună. Vă urez numai bine, stimată doamnă profesoară!

    RăspundețiȘtergere
  34. A, îmi cer scuze, am uitat să spun, cel de-al doilea motiv e acela amintit în ultimul paragraf al postării mele anterioare.

    RăspundețiȘtergere
  35. Mai Danuta, cam multe nu intelegi. Dar, totusi, te bagi in seamă. Succes!

    D-ra Ioana, vă doresc în continuare succes! Am vrut doar să vă expun şi o altă viziune, nu să vă conving de ceva anume.

    RăspundețiȘtergere
  36. Gabi, încântată de cunoştinţă.

    RăspundețiȘtergere
  37. A gresi e omeneste, a persevera in greseala este o prostie.
    Evolutie!!

    RăspundețiȘtergere