miercuri, 2 februarie 2011

Țigănie, rai...

Mai nou se tot discută despre renunțarea la denumirea actuală de "rom" și revenirea la clasicul "țigan". Românilor nu le convine situația actuală, pentru că mulți dintre străini asociază țara noastră cu respectiva minoritate. Pe de altă parte, romilor nu le convine vechea denumire, pentru că rezonanța sonoră e cât se poate de negativă.

În Guvern se ia în calcul introducerea unei noi ordonanțe de urgență pe tema aceasta, în vreme ce Regele Cioabă și acoliții săi amenință cu proteste dacă termenul de "țigan" va fi legalizat.

Oamenii își învață copiii să fie cuminți amenințându-i că, altminteni, "te dau la țigan" [sau, și mai tare, "te duc la medic să-ți dea injecție în limbă"]. Eu am avut noroc de părinți cu cap, care să nu mă amenințe cu așa ceva, dar la cămin toată ziua asta auzeam de la educatoare și bone.
În rest, fie că sunt numiți țigani sau romi, sunt la fel priviți.


Ciudat e că la televiziune apar doar acei țigani pe care denumirea de "țigani" îi jignește. Eu am cunoscut de-a lungul anilor mulți țigani, și niciunul dintre ei nu își spunea "rom". Cu toții erau mândrii de ei și de obiceiurile lor de țigani.

Ultimii țigani pe care i-am cunoscut au fost cei din Izbiceni, care s-au comportat absolut impecabil cu mine și cu ceilalți participanți la tabăra foto care au decis să le viziteze cartierul. Ne-am făcut poze cu ei, ne-au primit în casele lor, ne-au ghicit în cărți, iar țigăncile ne-au dat să le probăm hainele.

Țiganca a cărei fuste am purat-o în susul și-n josul Izbiceniului mi-a zis că arăt ca și una de-a lor, de-aia m-a îndrăgit din prima. Mi-a dat o fustă roșie și-o salbă cu bănuți și mi-a spus că vine seara în sat să și-o ia înapoi. Seara, a venit alături de copiii ei și de alți câțiva țigani. Am dansat împreună [bine, aici ne-au dat rău de tot clasă fetele țiganilor, care la 11-12 ani dansau fără nicio grijă pe tocuri înalte și subțiri - asta ca să nu mai zic cât erau de frumoase toate] și am stat de povești câteva ore bune.

Cineva din grupul nostru a pomenit ceva de romi în fața lor, și pe ei i-a deranjat treaba asta. Au întrebat-o de ce le e rușine să le spună "țigani", dacă lor nu le e rușine să se prezinte ca fiind țigani?
Și, până la urmă, tot acolo e. Însă "rom" sună, parcă, a politețe trasă de coadă.

15 comentarii:

  1. Heey! Qué tal está todo?! La foto es muy dulce, bastante graciosa.. :)
    Cada sonrisa sigue contando pero cada palpito ya no es un grito, ahora quiero bailar bajo la lluvia..
    Pd. Me encantan tus fotos! Un beso enorme y que todo esté bien!

    RăspundețiȘtergere
  2. Finalmente te decides a escribirme! :)
    Gracias, me allegra que te gusta la foto :) Soy yo con el vestido ese de las gitanas de Izbiceni. Te acuerdas? De la familia esa que tuvo la vieja que divinaba el futuro.
    Muchas gracias por tu visita y por tus palabras!
    Abrazos y besos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sí, lo reconocí al instante, te recuerdo con él puesto todo el día... haha
    Nunca pude conocer a la gitana que leía la mano, ni mucho menos pude conseguir que me la leyese..
    Me decidí a escribirte, ya que nunca sabía dónde dejarte los mensajes, ahora ya lo sé!
    Gracias a ti por visitar mi blog :)
    Un besoo y un abrazo!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi familia adoptiva de Izbiceni casi se desmayo cuando me vio con la falda esa :)
    Tu no fuiste a los gitanos con nosotros? Me acuerdo que Esther y Yolanda vinieron y que la vieja les a leido. Pero de ti tambien me acuerdo que fuiste alla... vaya, a lo mejor no me acuerdo yo bien.
    Me puedes escribir aqui o en tu blog, por que de todas maneras voy a encontrar lo que me escribes :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte fain :D,de acord.Pt mine rom e acea bautura spirtoasa,care o amesteci cu cola,pui o felie de lamaie si faci cuba libre:D.Proaste obiceiuri mai au oamenii in invataturile lor despre a-i invata pe altii sa fie cuminti(nelegat la subiect e si chestia cu BAU-BAU si apoi te mai si miri de ce ii este frica la copil sa doarma singur ).Tiganul e tigan,nu e rom,la fel cum românul e român si nu roman,sau dac,sau daco-roman,sau etc.Respect pt toti tiganii care sant oameni,la fel si pt toti oamenii oameni.Poti avea orice statut social,oricate studii,orice etnie,ca daca nu sti sa fi om,nu sti nimica:).Frumos ai scris,bravo si felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  6. Rom e si ciocolatica aia buna de care astia nu is convinsi daca sa o tina cu steagul Romaniei sau al Statelor Unite :)
    Eu mai intalnisem, in urma cu vreo 5-6 ani, niste tigani care se simteau chiar ofensati de denumirea de rom. Aveau o intreaga teorie a originii termenului "rom"...ideea e ca ii deranja foarte rau sa le zici asa.
    Mersi foarte mult! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. e mai am uitat si ce buna e ciocolataaaaaa iami-iam :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu le-am zis tigani intotdeauna pentru ca asa am fost obisnuit si asa le spunea toata lumea. Dar sa legiferezi denumirea asta mi se pare o problema foarte mare. Daca ei isi zic tigani e exact treaba lor. Cuvantul are o doza de peiorativ. Si negri din SUA isi zic "nigger" intre ei. Dar daca ma duc ca alb si-l fac pe unul nigger risc sa iau bataie. Denumirea de rom e cea stiintifica:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people

    Si chestia cu "rrom" e o tampenie. Refuz sa folosesc acest cuvant artifical inventat de Petre Roman.

    Ideea asta cu schimabrea denumrii a pornit de la o petitie de acum cativa ani initiata de Noua Dreapta.

    Nu stiu cum vrem sa-i integram pe tigani/romi in societate mutandu-i abuziv, ingreunandu-le accesul la educatie [prin asta ma refer evident la mutarile din decembrie de pe str. Coastei] si denumindu-i oficial cu un peiorativ.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cuvantul are o doza de peiorativ pentru ca asta a facut cultura romaneasca cu el. Asa cum, daca mergi in Italia cu un tricou pe care scrie "Sunt roman", poate mananci bataie. Si la ei cuvantul "roman" are doze de peiorativ, pentru ca asta au vazut, asta stiu.

    Asa cum si in Romania se promoveaza intens imaginea tiganului care fura, omoara si violeaza. De-aia are "tigan" conotatii nasoale. De ce "rom" suna mai bine decat "tigan"? Trecand aici peste partea cu denumiri stiintifice si oficiale. Pentru ca ne-am obisnuit ca rom sa fie ceva mai de bine decat tigan. Desi definesc acelasi popor, acelasi om, aceleasi obiceiuri.

    Dar ia-o altfel. Ceea ce e literar si gramatical corect paleste in fata a ceea ce considera majoritatea ca fiind corect. Esti de acord cu mine? Lumea foloseste termenul de "locatie" cu sensul de loc de desfasurare sau adresa, da? Pe cand cuvantul, in adevaratul lui sens, defineste o taxa, o chirie. Dar toata lumea il foloseste cum il foloseste, asa ca DOOM-ul accepta ce vrea prostimea. Peste 2-3 ani o sa ne pomenim ca "banii mei are valoare" va fi exprimarea corecta.

    Da, cazul cu mutatul tiganilor din Cluj mi se pare si mie ca are cam multe chestii trase de par - din partea autoritatilor.

    Chestia cu "rrom" e aiurea si e o incalcare urata de tot a normelor gramaticale romanesti. Nu stiu de ce s-a considerat ca e necesara schimbarea asta. Niciun alt cuvant romanesc nu incepe cu repetarea aceleaiasi consoane.

    RăspundețiȘtergere
  10. N-ai înţeles ideea. Organele statului nu au ce să legifereze o denumire sau alta. Deasemenea nu au voie să folosească o denumire peiorativă în actele oficiale. E ca şi cum Congresul SUA ar decreta ilegală denumirea de "African American", obilgând la utilizarea denumirii "nigger" în actele oficiale.

    Nu mă interesează ce consideră marea majoritate [rasistă a populaţiei] a fi corect. Marea majoritate consideră ţiganii hoţi, cerşetori şi delicvenţi şi asociază implicit denumirea de ţigan cu aceste atribute. Din acest motiv rom sună mai bine decât ţigan.

    Deasemenea nu contează deloc cum îşi zic ei între ei. Un rom care îi zice "bă ţigane" altui rom nu prea are cum să folosească cuvântul în sens peiorativ.

    Oricum, schimbarea denumirii de rom în ţigan nu va folosi la absolut nimic, deoarece restul lumii o să se refere în continuare la ei folosind cuvintele roms sau roma people (gipsy, gypsy şi gitane sunt deasemenea peiorative). Efectul dorit l-ar putea obţine mult mai uşor schimbând numele ţării.

    În definitv mă enervază că parlamentarii plătiţi din bani publici la care contribui şi eu prin taxe şi impozite se ocupă cu asemenea tâmpenii.

    RăspundețiȘtergere
  11. De fapt, cred ca ceea tu folosesti ca o comparatie cu "nigger"-ul americanilor ar putea fi mai degraba asemuit cu denumirea de "ciori" care le este data tiganilor. Si tiganii isi zic intre ei ciori, da' daca le zici tu asa, probabil nu mai pleci viu de-acolo. In schimb, daca le zici tigani, o mare parte dintre ei n-au nici pe dracu'.

    Si eu is de aceeasi parere, ca schimbarea n-o sa aduca nimic bun. Se enerveaza tiganii. Perfect, de asta mai era nevoie, de inca o categorie enorma de oameni care se enerveaza si iese in strada.

    Cat despre parlamentari, daca nu ar fi treaba asta cu tiganii, tot si-ar gasi ceva inutil de facut pe banii contribuabililor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Oricum preşedintele n-o să promulge o asemenea lege deci îşi pierd vremea pe banii noştri.

    RăspundețiȘtergere
  13. Da, nici eu nu cred ca o sa fie promulgata o asemenea lege.
    Totusi, n-as baga mana in foc. Presedintele o facut atatea lucruri pe care n-ai fi zis ca le va face, incat un risc mic exista tot timpul.

    RăspundețiȘtergere
  14. A declarat deja public că n-o va promulga.

    RăspundețiȘtergere