duminică, 31 octombrie 2010

Everybody hail to the pumpkin king

Eu nu îs cu Halloween-ul, pentru că e al americanilor şi pentru că aveam şi noi o sărbătoare similară pe care am pierdut-o pe drum [cam ca şi cum am pierdut Dragobetele, ocupaţi fiind cu îmbrăţişarea lui Valentine’s Day] şi e stupid să lăsăm ce-i al nostru pentru ceva aproape la fel, dar care vine dintr-o ţară [aparent] mai bună şi cu o limbă de circulaţie mai largă şi cu sărbători [aparent] mai trendy. La fel cum e stupid să iei singura ciocolată cu tricolor pe ambalaj şi să-i pui steluţe şi linii şi să faci o campanie enormă despre cum să îţi ascunzi originile în faţa străinilor, declarându-te apartenent al altei naţii [“Na, mă, ia o ciocolată cu steagu’ Statelor, peste un an-doi o să scriem “SUA” în loc de “ROM” pe ea, să fie spălată ruşinea de tot şi s-o poţi mânca oriunde te taie capu’. Sau mai bine scriem “USA”, să pierdem definitiv orice legătură care s-ar putea face cu România cea de care ne ruşinăm aşa tare.”]. Apoi să primeşti un feedback complet neaşteptat [de către tine] la superba şi costisitoarea campanie, apoi să zici că a fost o glumă şi că “WTF, man, chiar nu ţi-ai dat seama că it was a joke?! Come on, ce e wrong with you???”

Revenind. La noi nu exista costumatul ca tradiţie din moşi strămoşi, dar bostanul cu lumânare e românesc pur-sânge. Nu ştiu cât de mulţi cunosc lucrul ăsta şi semnificaţiile ROMȂNEŞTI ale acestui obicei.

Dar de Halloween sigur ştiu toţi.

Distracţie plăcută diseară. Halloween fericit! Sau happy.

8 comentarii:

  1. foarte frumos si bine pus in cuvinte,de acord cu tine;bostan cu lumanare faceam inca de cand eram prunc si mergeam la bunici;nu stia nici mama dracului de haloween pe'atunci;pacat ca multora le e rusine de traditiile si obiceiurile noastre si mai mare pacat e ca le adopta pe ale altora cu atata usurinta si entuziasm;cool,super cool,dar totusi un mare kkt.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, si noi faceam la tara chestia asta. Ne-o spusesera rudele noastre mai in varsta si ne placuse tare mult ideea, dar semnificatiile erau mult mai puternice si mai autentice. Si era frumos si curat si romanesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. ce-i greşit cu tine,bă? :)) foarte simpatică lumânarea ;))

    RăspundețiȘtergere
  4. Si ciocolata ROM e foarte buna! Si arata fain. (Roakere, partidul te vrea tuns :)))
    Bun...imi place idea. Si e bine de stiut ca unii oameni mai stiu de Dragobete ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Da, e buna si arata fain si e simpatica.

    Normal ca stiu de Dragobete :) Cu CLT-ul din Zalau organizam Dragobetele in urma cu 5-6 ani, renuntasem la Valentine's in favoarea alternativei romanesti.

    RăspundețiȘtergere
  6. nu te tine era vorba,stai linistita! :))

    RăspundețiȘtergere